Hlavní obsah

RECENZE: Pipi Dlouhou punčochu a Děti z Bullerbynu znáte. A co víte o Astrid Lindgrenové?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Její jméno znáte. Astrid Lindgrenová patří k dětství mnoha generací. S její Pipi a Ronjou se sžila nejedna holčička. S Karkulínem a s Dětmi z Bullerbynu vyráželi za dobrodružstvím zas kluci. Jejich autorka se stala slavnou poměrně rychle, ovšem o soukromí mlčívala. Leckdy měla proč. Její (ne)veselý život shrnula do románu Němka Susanne Liederová. Nazvala ho Astrid Lindgrenová.

Foto: Metafora

Obal knihy

Článek

Spisovatelka se kvůli slavné autorce pustila téměř do detektivního pátrání, což je na knize hodně znát. V archívech, ve vzpomínkách, v novinách vypátrala detaily z let 1929-1958, jež záhy poměrně detailně ve své próze popsala.

Čtenáře seznamuje s mladou dámou, která nezačala dospělost úplně jednoduše. Nechtěně se totiž stala svobodnou matkou, která chvílemi hladoví, ve Stockholmu pracuje za mizerný plat a sní o tom, že se postará o malého syna Lasseho. Setkání s její životní láskou začíná sice nesnadně, ovšem spěje ke štěstí. Anebo ne?

Liederová lehce, s empatií ke své hlavní hrdince ukazuje dějinné události, které zasáhly nejen život rodiny slavné spisovatelky, ale také celou Evropu. Čtenáře jimi provede s lehkostí. Nesoustředí se při tom ani na velké, ani na malé tragédie. Neštěstí i štěstí, běžné dny popisuje jako korálky. Pravda, jsou různě veliké, respektive (ne)důležité, ovšem ostrý, rušící není ani jeden z nich.

Dům filmové Pipi Dlouhé punčochy je na prodej. Není ovšem ve Švédsku

Jak bydlí VIP

Autorka postupně odhaluje tvář ženy, která se v jednu chvíli stává, vlastně nedobrovolně, hrdinkou a spisovatelkou. Sny se jí plní jeden za druhým, aniž by o to příliš usilovala. Jenže ne vždy s sebou přinášejí rovněž vnitřní (s)mír. K tomu ji nakonec dovede hlavně téměř nepřetržité psaní.

S jejími postavami vyrazíte vedle Skandinávie rovněž do Německa, které se po 2. světové válce nelehce zbavovalo pověsti válečného štváče, jenže stalo se i zemí, díky níž se příběhy Lindgrenové celosvětově proslavily.

Susanne Liederová

  • Narodila se v roce 1963 v německém Bad Oeynhausenu a zhruba od jedenácti let věděla, co chce jednou dělat.
  • Její prvotinou byly dvě pohádky na dobrou noc, které – podobně jako Astrid Lindgrenová – napsala v období, kdy se stala matkou. Poslala je do nakladatelství a oba příběhy byly opravdu vydány. Než však vydala svůj první román, uběhlo ještě mnoho let.
  • Jako spisovatelka na plný úvazek pracuje od roku 2012. Píše především historické romány a biografie a používá také různé pseudonymy, například Kristina Lüding nebo Romy Seidel.

Díky Liederové, jejímu literárnímu stylu, tak klidně, ovšem nadšeně stránku po stránce sledujete jeden poměrně složitý život úžasné ženy, mimochodem velké pacifistky, a (alespoň v mém případě se tak stalo) se s ní vracíte do vlastního dětství.

Před očima vám ožívají postavy, které jste odmala miloval/a. Budete až překvapení, že si stále vybavíte, kde bydlela Pipi, s kým se kamarádila, případně budete znovu „žít“ v Bullerbynu.

Foto: Malá scéna Zlín

Pipi Dlouhá punčocha má dávno své mnohé filmové a divadelní podoby.

Možnost poetického rozjímání podtrhuje také velmi dobrý český překlad románu. Zkrátka na téhle knize všichni odvedli skvělou práci.

A chcete-li vidět svět kolem sebe aspoň na chvíli v jemnějších a zároveň pestřejších barvách, začtěte se do ní. Návrat do časů, kdy hodiny kolem vás/nás běžely jinak, pomaleji a zajímavěji, za to v tomhle případě rozhodně stojí.

Susanne Liederová: Astrid Lindgrenová
Vydáno: 2024, Metafora
Počet stran: 316
Hodnocení: 90 %

RECENZE: Heidi jako nenáročný rodinný muzikál

Divadlo

Může se vám hodit na Zboží.cz: Astrid Lindgrenová - Susanne Lieder

Reklama

Související témata:
Astrid Lindgren
Susanne Lieder

Výběr článků

Načítám