Hlavní obsah

Nové knihy: Doughertyová, Macháčková a Kosatík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také kati umírají, i masoví vrazi mají manželky, nebo dokonce děti. Reinhard Heydrich, který našince počastoval přízviskem smějící se bestie, měl choť Linu. Mnohem horší, než byl on, říká se. Jestli je to tak, na to dá zřejmě odpověď kniha Nancy Doughertyové. Dále najdeme v nabídce nových knih životopis slavného skladatele Bedřicha Smetany, thriller o dívkách na koních nebo audioknihu stand-up komičky Lucie Macháčkové, věnované tématu svateb.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Pavel Kosatík: Bedřich Smetana - Životopis

Jak o hudebním skladateli psát? Většinou se to dělá dvěma způsoby. Vědecké monografie popisují fakta shromážděná sběrem archivního materiálu: čím víc faktů, tím preciznější portrét, má se za to. Beletristé na to jdou jinak a z faktů si berou jenom kostru, kterou vyplňují vyprávěním: to hlavní spočívá v interpretaci, předpokládá se.

Pavel Kosatík v této knize zkouší jít ještě jinou cestou. Studiem pramenů došel k závěru, že faktů je k dispozici možná dost, že jsme je ale, právě s ohledem na potřeby té naší doby, dostatečně nepromysleli.

Universum, 408 stran, 449 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

Nancy Doughertyová: Kat a jeho žena

Neuvěřitelná výprava do samého srdce nacistického zla: portrét jedné z nejtemnějších postav Hitlerovy nacistické elity – Reinharda Heydricha, strůjce a vykonavatele holocaustu, šéfa Hlavní říšské bezpečnosti včetně gestapa –, doprovázený komentářem jeho manželky Liny, který autor pořídil na základě podrobných rozhovorů.

Doughertyová píše o jeho beznadějných vyhlídkách na zaměstnání v době německé hyperinflace a nezaměstnanosti a o jeho vstupu do nacistické strany jednak skrze náklonnost jeho snoubenky Liny von Ostenové a jejího otce k nacismu a jednak kvůli pověsti, která na něj vrhala stín, a sice, že byl po otci částečně židovského původu.

Universum, 648 stran, 899 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

Boris Dočekal: Krátký román o přátelství

Dva letití stárnoucí kamarádi se vydávají na vysněnou cestu autem po francouzské Bretani. Ještě než ale překročí hranice, přiberou mladou půvabnou stopařku a nabídnou jí, aby je na výletě doprovodila. Společně pak obdivují památky, sluní se na širokých poloprázdných plážích, pochutnávají si na dobrém provensálském víně a jídle a baví se životními historkami.

Postupně se mezi nimi rodí přátelství, které brzy přerůstá v lásku. Nad nevšední trojicí se však začnou stahovat neúprosná mračna osudu.

Ikar, 200 stran, 299 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

RECENZE: Za zamčenými dveřmi číhá zklamání

Knihy

Justin Cronin: Převozník

Souostroví Prospera, založené tajemným géniem, leží skryto před hrůzami zhoršujícího se vnějšího světa. Šťastlivci si zde užívají dlouhé, plnohodnotné životy, dokud monitory zapuštěné v jejich předloktí, které mají měřit jejich fyzické zdraví a psychickou pohodu, neklesnou pod 10 procent. Poté se sami odeberou do důchodu a vydají se na plavbu trajektem na ostrov známý jako Mateřská školka, kde se jejich selhávající těla obnoví, vzpomínky jsou vymazány a oni jsou připraveni znovu začít žít naplno.

Laser, 528 stran, 649 Kč

Foto: Laser

Obal knihy

Patricia Gibneyová: Tiché hlasy

Rachel Mullenová byla zavražděna, a když inspektorka Lottie Parkerová objeví v jejím hrdle skleněný střep, obává se, že může jít o oběť sériového vraha.

Noc předtím byla dívka na večírku v nové luxusní restauraci a Lottie znepokojuje, že Rachelina kabelka a klíče zmizely a že ji nikdo z účastníků party neviděl odcházet. Když už si Lottie myslí, že má stopu, naplní se její nejhorší obavy: byla nalezena další žena… se střepem v krku. Jenže mladá lékařka nebyla hostem večírku, takže je Lottie pořád na začátku. A pak se ztratí její snoubenec Boyd.

Kalibr, 368 stran, 449 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

Olivia Wenzel: Tisíckrát obejít strach

Jsem privilegovanější, než kdokoli z mé rodiny kdy byl. A přesto mě nenávidí víc lidí, než si moje babička dokáže představit. V den parlamentních voleb se ji s tímto tvrzením snažím celých 20 minut přemluvit, aby nevolila krajně pravicovou stranu. Berlínská vypravěčka, dcera někdejší východoněmecké punkerky a angolského studenta, neustále udržuje rozhovor s kýmsi blíže nespecifikovaným. Podle oslovování a typu otázek můžeme jen tušit, že se jedná o dávno zesnulého bratra, jindy o amerického imigračního úředníka nebo psychologa, případně o rozhovor s vlastním já.

Odeon v edici Světová knihovna, 312 stran, 399 Kč

Foto: Odeon v edici Světová knihovna

Obal knihy

Třetí díl Šikmého kostela míří za čtenáři

Knihy

Frans de Waal: Mámino poslední objetí

Děj začíná smrtí Mámy, šimpanzí matriarchy, která si utvořila silné pouto s biologem Janem van Hooffem. Když Máma umírala, van Hooff učinil neobvyklé gesto a navštívil ji v její noční kleci, aby se mohli naposledy obejmout. Příběh Mámy tvoří jádro de Waalova přesvědčení, že lidé nejsou jediným druhem se schopností pociťovat lásku, nenávist, strach, zahanbení, vinu, radost, znechucení či empatii.

De Waal zde probírá výrazy obličeje, emoce bublající pod povrchem a samozřejmě i život a smrt Mámy. Díky knize Mámino poslední objetí se srdce a mysl čtenářů stanou vnímavější vůči hlubokému propojení mezi lidmi a zvířaty a promění jejich pohled na život okolo nás.

Práh, 288 stran, 379 Kč

Foto: Práh

Obal knihy

Eliza Jane Brazierová: Ženy, koně, intriky

Thriller o dívkách na koních, jejich bezohledných matkách a jednom podezřelém úmrtí během jezdecké soutěže v oslnivém a ambiciózním prostředí parkurového skákání. Když se rodina nedávno zbohatlých Parkerových přestěhuje do exkluzivní komunity v srdci Jižní Kalifornie, věří, že se jí naskýtá šance na nový začátek.

Heather Parkerová je odhodlaná dát svým dvěma dcerám Piper a Maple život, jaký ona nikdy neměla – počínaje koňmi. Zapíše je na lekce v Jízdárně Rancho Santa Fe, kde koně představují životní styl. Heather se stává plnohodnotnou „mámou ze stáje“, jednou z bohatých žen, které se zde scházejí, pořádají party, popíjejí víno, navzájem se pomlouvají, a především připravují své dcery na soutěže.

Jota, 288 stran, 388 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

Lucie Macháčková: Svatební historky aneb Jak jsem se nevdala

Láska, sex a radnice! Řekněte své ANO pořádné dávce zábavných historek o vztazích, které (ne)skončily před oltářem. Zažili jste někdy svatbu jako řemen, bláznivou rozlučku se svobodou anebo kuriózní žádost o ruku?

Populární stand-up komička Lucie Macháčková je věčná družička a trapasů a bizarních zážitků má na rozdávání. Dozvíte se, jaké typy hostů zaručeně potkáte na každé svatbě, proč se nevyplácí hubnout do svatebních šatů, co lze zažít na ztřeštěné skotsko-ruské svatbě, kde si lidé navzájem nerozumí, co neříkat muži o svatební noci i jak vypadá pravé české svatební bingo a mnoho dalšího. Vtipem a nadsázkou nabitá kniha o veselkách vás zaručeně rozveselí. Text audioknihy čte Tereza Dočkalová.

Témbr, 5:27 hod, 349 Kč (1 MP3 CD)

Foto: Témbr

Obal audioknihy

Michal Kašpárek: Fosilie

Rozvedený zaměstnanec korporátu Vladimír, jemuž pomalu táhne na padesátku, se rád chlubí kariérou. Nicméně těm, na něž by chtěl zapůsobit nejvíc, je to podle všeho úplně jedno. Jeho hulvátský otec, který před revolucí sekýroval školáky v tělocvičně a teď ustavičně brblá nad novými poměry, začal na stará kolena sepisovat knihu a takřka přes noc se stal hvězdou místní dezinformační scény. A přesto má Vladimírova dcera Julie, jíž „taťka“ nedokázal nic odepřít, nyní k neurvalému dědovi blíž než ke svému otci, ve kterém vidí leda pokrytce devastujícího planetu konzumním způsobem života.

Přestože si tihle tři příbuzní občas nemůžou přijít na jméno, pořád je tu příliš společných vzpomínek i pečlivě skrývaných citů na to, aby žili jeden bez druhého. Text čte herec a dabér Saša Rašilov.

OneHotBook, 7 hodin 54 minut, 339 Kč

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

RECENZE: Dceřina kletba. Chytne a nepustí

Knihy

RECENZE: Z románu Manazuru dýchá japonský citový chlad

Knihy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám