Hlavní obsah

Nové knihy: Altman, Bellmann či Šrámek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro už pomalu klepe na dveře a nastane čas vyrazit do přírody. Možná i pod stan. Proto by se mohly hodit vybrané kapitoly z českého trampingu. No a když už budeme v přírodě, neztratí se ani atlas rostlin nebo průvodce pro malé a velké dobrodruhy. Ani nějaká ta klasika určitě v romantickém lůně lesů nebude na obtíž. Třeba Stříbrný vítr od Fráni Šrámka.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Napoleon Hill: Jak přelstít ďábla

Nové vydání nejtroufalejší a nejpodnětnější motivační knihy od amerického myslitele úspěchu číslo jedna. Zatímco autorův bestseller Myšlením k bohatství nabízí cestu k úspěchu, kniha Jak přelstít ďábla pomáhá překonat bariéry, které vás brzdí.

Názorně ukazuje, jak svůj osud odevzdáváme negativním myšlenkám, pasivnímu přijímání a fyzické bolesti, a označuje největší překážky, kterým čelíme při dosahování osobních cílů: strach, otálení, hněv a žárlivost.

Esence, 248 stran, 299 Kč

Foto: Esence

Obal knihy

Tillie Coleová: Tisíc polibků

Jeden polibek trvá okamžik. Tisíc polibků však může vydržet na celý život. Jeden chlapec, jedna dívka. Pouto mezi nimi je ukováno v jediném okamžiku a střeženo v srdci celou dekádu. A vydrží navždy – nebo tomu alespoň věří.

Když se ale sedmnáctiletý Rune Kristiansen po dvou letech vrací z rodného Norska do ospalého městečka Blossom Grove v Georgii, kde se v dětství spřátelil s Poppy Litchfieldovou, vrtá mu hlavou pouze jediné: Proč mu dívka, která byla druhou polovinou jeho duše a která mu slíbila, že bude věrně čekat na jeho návrat, přestala před dvěma lety odpovídat na jeho dopisy a telefonáty?

Yoli, 368 stra, 399 Kč

Foto: Yoli

Obal knihy

Heiko Bellmann a kolektiv: Atlas rostlin – přes 900 rostlin, mechorostů a hub

Ve střední Evropě roste přibližně tři tisíce domácích druhů cévnatých rostlin a k nim přistupuje velké množství kapraďorostů, mechorostů, řas a hub. Z celého souboru je v této publikaci představeno zhruba 900 druhů, přičemž velkou část tvoří cévnaté rostliny.

Výběr zahrnuje nejběžnější středoevropské rostliny a nechybí ani druhy se zvláštním významem pro člověka. Každá skupina rostlin má přiřazený vlastní barevný kód, podle něhož lze jednotlivé druhy jednoduše určit.

Universum, 448 stran, 499 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

RECENZE: Vzpurná přítelkyně z fašistické Itálie

Kultura

Aurore Meyer: Super průvodce pro malé i velké dobrodruhy

Kniha plná aktivit a inspirace na neuvěřitelná dobrodružství ve městě i v přírodě: testy a rady, důležité informace, výzvy všeho druhu, nápady na hry, tipy pro šikovné kutily i jednoduché recepty. Staňte se super průzkumníkem a už se nikdy nebudete nudit! Pro čtenáře od 8 let.

Pikola, 128 stran, 459 Kč

Foto: Pikola

Obal knihy

Shelby van Peltová: Pozoruhodně bystrá stvoření

Po manželově smrti začne Tova pracovat jako uklízečka v akváriu. Zaměstnání jí vždy pomáhalo vyrovnat se s těžkostmi už od chvíle, kdy před více než třiceti roky záhadně zmizel její osmnáctiletý syn Erik. Tova tam pozná Marcelluse, obří tichomořskou chobotnici. Plachý Marcellus toho ví víc, než si kdo dokáže představit, ale ani ve snu by ho nenapadlo zvednout pro své lidské věznitele jedno ze svých osmi chapadel – dokud se nespřátelí s Tovou.

Marcellus, který je ve skutečnosti skvělý detektiv, vydedukuje, co se stalo té noci, kdy Tovin syn zmizel. A teď musí využít všechny triky, jichž je jeho staré bezobratlé tělo schopné, aby pro ni odhalil pravdu dřív, než bude pozdě. Text čtou Helena Čermáková, Lukáš Příkazký, Oldřich Vlach a Petr Čtvrtníček.

Témbr, 2CD MP3 14 hodin 10 minut, 379 Kč

Foto: Témbr

Obal audioknihy

Kolektiv autorů: Ženy 2

Falešná princezna. Odhalená ruská špionka, která se stala modelkou, influencerkou a televizní moderátorkou. Dívka, která dokázala newyorskou smetánku obelhat pohádkou, že je zámožnou dědičkou impéria.

Ale také herečka, která svůj původ tajila v obavách z rasistických předsudků, zakladatelka nového náboženského směru nebo autorka generačního literárního hoaxu. To jsou jen některé z žen 20. století, které se rozhodly všemožnými prostředky dobýt svět, do kterého měly dříve zavřené dveře. V hlavních rolích vystupují Alena Doláková, Anita Krausová.

Audioteka, 45-50 minut (každý díl), 199 Kč (měsíční členství)

Foto: Audioteka

Obal audioknihy

Knihy 2024: Hájíček, Klusák, Katalpa, Moussa, Zeithammerová, Irving i Schwarzenegger

Knihy

Vanessa Walderová: Král medvědů

Les je překrásný a plný tajemství. Zvířata však musejí čelit i mnohým nebezpečím. Vydejte se na dobrodružnou cestu pod korunami stromů! Malá medvědí holčička Lapka se ztratí mamince a nezbývá jí nic jiného než se světem protloukat sama. Do zimy musí vyrůst a stát se pořádným grizzlym!

A tak se přilepí na paty obrovskému starému samci a začne se od něj potajmu učit všechno, co je důležité: které rostliny umějí vyléčit neduhy, jak se dají ukrást dobroty veverkám a kde jsou vodopády plné lososů. Je to pro ni začátek dobrodružné a nebezpečné cesty – a také jednoho nečekaného přátelství.

Bambook, 208 stran, 299 Kč

Foto: Bambook

Obal knihy

Fráňa Šrámek: Stříbrný vítr

Stříbrný vítr je impresionistický román par excellence – zachycením nálady a atmosféry vyvolává ve čtenáři výrazný smyslový dojem. Šrámek užívá barvy jako malíř a tóny jako hudebník, aby čtenáři zprostředkoval niterný děj a intimní prožitky. Kolik je tady barevných a zvukových odstínů vyjadřujících nálady, citová hnutí! Je zde zachyceno ryzí mládí: jeho bolesti, touhy, sny a naděje – a také jeho neúnavná síla a pocit věčné nesmrtelnosti, a jeho ustrojení duše, otevřené s něžnou vnímavostí vůči všemu, co žije.

Číst tyto stránky na prahu dospělosti přináší vytržení, jaké asi zažívá člověk, který právě opustil brány vězení. A číst je později znamená návrat do doby, kdy nám stříbrný vítr cuchal vlasy. Možná přitom znovu objevíme sami sebe.

Leda, 288 stran, 800 Kč

Foto: Leda

Obal knihy

Karel Altman: Dědictví českého trampingu

Vybrané kapitoly z historie a každodennosti svérázného fenoménu tramping neboli trampské hnutí představuje specifický fenomén, mající svou tradici rozšířenou na celém území našeho státu. Monografie usiluje na základě mnohaletého studia historie trampské subkultury o zachycení hlavních rysů trampingu v současnosti, tj. v posledních zhruba třiceti letech.

Právě v podmínkách restaurovaného tržního hospodářství se tramping specifickým způsobem transformuje, přičemž vychází nejen z osvědčeného bohatého dědictví celé éry své stoleté existence, ale přizpůsobuje se i novým podmínkám dalšího rozvoje, pozitivním i negativním.

Academia, 580 stran, 695 Kč

Foto: Academia

Obal knihy

Ondřej Kyas: Démonoskopie

Toto jsou básně, které kombinují civil(ist)ní poetiku se surreálnými obrazy; děje se tak prostřednictvím asociativních jazykových her a „samplování“ textových útržků nejrůznějšího původu. Přítomen je též jakýsi humor, nadlehčující existenciální úzkost ze světa přehlceného všeobecnou skepsí a únavou, zoufale přehlušovanou maniakální aktivitou a pseudokomunikací na sociálních sítích.

Větrné mlýny, 128 stran, 249 Kč

Foto: Větrné mlýny

Obal knihy

Spisovatel Josef Fousek: Před výsměchem upřednostňuji úsměv

Kultura

RECENZE: Dánská mládež ví, jak (ne)uspět v nihilismu

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám