Hlavní obsah

Kundera láká do Brna Francouze, ale i Číňany či Islanďany. V plánu je zveřejnění jeho korespondence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen Francouzi, ale také Číňané, Islanďané, Rakušané i návštěvníci z Hongkongu si za rok provozu našli cestu do Knihovny Milana Kundery. Ta je součástí Moravské zemské knihovny (MZK) v Brně a zaznívá z ní, že v případě tohoto spisovatele světového formátu je stále co objevovat.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Knihovna Milana Kundery v Brně představuje unikátní prostor pro dílo jediného autora

Článek

Instituce nyní jedná s vdovou po spisovateli Věrou Kunderovou a jejími právníky o tom, co by se dalo z jeho pozůstalosti ještě přiblížit návštěvníkům. Zájem má třeba o rozsáhlou korespondenci.

„Je to například nádherná korespondence s Milošem Kopeckým, je to korespondence se světoznámým režisérem Francoisem Truffautem, který chtěl zfilmovat jeho román a Kundera ho odmítl. Je to dobrodružství, kdy se mimo jiné snažíme zjistit, co stále na tomto autorovi čtenáře celého světa láká. Například ve Španělsku vyšel Žert už v třiapadesátém vydání, takže ho nekupují starci, ale mladí lidé, proč?“ řekl N ředitel MZM Tomáš Kubíček.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

V knihovně odstartovaly nově výukové programy pro studenty, které se zabývají Kunderovým poselstvím, k němuž patří i hledání identity

Knihovna také k nedožitým 95. narozeninám autora, který před časem v prodejnosti knih po celém světě předstihl třeba i stvořitelku Harryho Pottera Joanne Rowlingovou, připravila výukové programy pro střední školy. Pracovní listy se věnují Kunderovu prvnímu románu Žert a zaměřují se na poetiku, charakteristiku postav i analýzu autorského stylu.

Osobnosti, které v roce 2023 opustily kulturní svět

Kultura

Možná mohou najít odpovědi na otázky, kde pramení takový zájem o Kunderu v Číně, kde se nejprve šířily nelegálně vydávané pirátské kopie knih a až později jejich zlegalizovaná vydání.

Expozice se stále rozrůstá

Knihovna Milana Kundery obsahuje více než 3000 autorských publikací i archiv kritik či autorovy korespondence. Od jejího založení loni 1. dubna ji navštívilo téměř 4500 lidí z celého světa.

„Vedle vzdělávacího programu jsme začali také zpracovávat podstatnou část archivu, která souvisí s Kunderovou osobní knihovnou. Řada knih obsahuje různé komentáře, ve kterých můžeme najít základ některých jeho esejů,“ poznamenal ředitel.

Foto: Argo

Kniha Milan Kundera Život spisovatele

MZK připravila i další novinky. Před vstup nainstalovala interaktivní obrazovku, která představuje Knihovnu Milana Kundery, její poslání i obsah.

Na regálech s autorskými knihami pak návštěvníci nově naleznou QR kódy s informacemi o díle Milana Kundery včetně třeba toho, jak rychle se knihy dostaly mezi čtenáře v různých částech světa. Nyní jsou informace česky a anglicky. V plánu je přeložit je rovněž do francouzštiny, španělštiny či italštiny.

Výstava ve Francii

MZK také chystá výstavu ve francouzském Rennes, která bude součástí kunderovského festivalu organizovaného tamní univerzitou, knihy postupně digitalizuje a chystá zahájení rezidenčních programů pro francouzské a české spisovatele a spisovatelky.

„Klíčové je, že Knihovna Milana Kundery by měla sloužit i jako místo pro setkávání, měla by umět spojovat lidi, kteří mají zájem o evropskou kulturu,“ řekl Kubíček.

Knihovnu Milana Kundery zřídila MZK na základě daru manželů Kunderových. Kolekci rozšířila o další knižní publikace jak autorových textů, tak textů, které reflektují jeho tvorbu. Díky smlouvě s manželi Kunderovými a správci autorských práv celý fond obohacují nová vydání Kunderových knih. V důsledku toho se knihovna neustále rozrůstá.

Kundera přijížděl inkognito, vzpomínají v Kunštátu

Kultura

Profesorka Petra James: Po Kunderovi zůstává prázdné místo

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám