Hlavní obsah

Komisař Wallander naposledy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod názvem Neklidný muž vyšel na sklonku roku 2023 v audioknižní podobě úplně poslední příběh ystadského komisaře Kurta Wallandera z pera švédského spisovatele a dramatika Henninga Mankella. Jedná se v pořadí o jedenáctý z Wallanderových případů, které si postupem let vydobyly velikou popularitu nejen ve Skandinávii, ale i jinde ve světě.

Foto: Profimedia.cz

Ve filmové sérii hrál Kurta Wallandera britský herec a režisér Kenneth Branagh.

Článek

Byly dokonce hned dvakrát zfilmovány, a to doma ve Švédsku a posléze v produkci BBC. V české audioknižní podobě se osmnácti a půl hodiny zhostil jako tradičně Jiří Vyorálek. Pro posluchače audioknih jsou jeho charakteristický projev a hlas zcela neodmyslitelně spjaty s tímto literárním hrdinou.

Důvody, proč je Neklidný muž definitivně poslední z řady, jsou hned dva. Předně autor Wallanderovu kariéru v závěru knihy nekompromisně uzavřel a sám 5. října 2015 podlehl těžké chorobě.

Osobně byl Henning Mankell coby spisovatel a dramatik silně levicového cítění, což lze pozorovat v jeho knihách a zejména pak v Neklidném muži. Ovšem v žádném případě se nejedná o nějakou politickou agitku.

Vražda v Mezopotámii od Agathy Christie má audioknižní podobu. Vícehlasou

Knihy

Děj zavádí do roku 2008, kdy ze své stockholmské vily náhle zmizí vysoký námořní důstojník, shodou okolností tchán Wallanderovy dcery Lindy. Zanedlouho beze stopy zmizí i jeho žena Luisa. Kurt Wallander se pustí do pátrání a postupně se dostává do prostředí mezinárodní špionáže, ponorkových vojsk a tajných služeb.

Důležitým tématem jsou i Wallanderovy osobní úvahy s přicházející šedesátkou. Trpí těžkou cukrovkou a ještě nebezpečnější jsou náhlé výpadky paměti, které signalizují blížící se Alzheimerovu chorobu.

Navzdory těžkostem ovšem komisař pokračuje jak ve své práci na policejní stanici v Ystadu, tak v pátrání po vysokém armádním důstojníkovi a jeho ženě. Mezitím ale rovněž bojuje se stále častěji přicházejícími trudnými myšlenkami na stáří a smrt.

Neklidný muž je tudíž audiokniha velmi mnohavrstevná a barvitá, byť v řadě momentů ne příliš optimistická. Protiváhou trudomyslných myšlenek je pak pro Wallandera jeho malá vnučka Klára, která chmurný život stárnoucího muže prosvětluje. A to i v situaci Wallanderova náhlého setkání se dvěma zásadními ženami jeho života. Jde o setkání, která rovněž nic veselého nepřinesou.

Každopádně Neklidný muž je audiokniha silná, kvalitní a je opravdu důstojným závěrem celé wallanderovské řady.

Bono nejen jako rocková superhvězda

Knihy

Osmašedesát hodin s Voskovcem a Werichem

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: Neklidný muž - Henning Mankell

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám