Hlavní obsah

Ilustrátorka Barbora Balgová: Barevné a vtipné kresby dnes všichni potřebujeme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá žena, jež se věnuje digitální ilustraci. Ráda překračuje hranice své tvorby, učí se nové věci, experimentuje se stylem i velkými formáty, sbírá screenshoty hezkých věcí, které pak taví do své tvorby. A nebojí se výzev. To je Barbora Balgová.

Foto: archiv autorky

Ilustrátorka Barbora Balgová

Článek

Její tvůrčí rukopis poznáte na první dobrou. Mix pop artu a fashion stylu, křiklavé barvy, vtipná zkratka, vždy pozitivní postoj. Na svém kontě má desítky ilustrací pro magazíny, kreativní značky a přes 30 ilustrací knih. Nyní vychází další kniha s názvem Muž vdaných žen, kterou obohatila svými kresbami.

Vaše ilustrace tvoří i obálku lifestylového časopisu… To je originální nápad.

To je zajímavý příběh. V časopise Amazing magazín měl původně vyjít jen článek o mé tvorbě. Číslo bylo nachystané, ale týden před vydáním začala válka na Ukrajině. Celý svět se zastavil, nikdo nevěděl, co bude. Vše bylo najednou jinak. Šéfredaktorka se rozhodla, že číslo musí reflektovat změnu a reagovat už na obálce. Minimalistický styl s fotkou chtěla nahradit ilustrací, která by měla souvislost s Ukrajinou.

Jak jste k tomu přistoupila? Čas zřejmě moc nebyl…

V médiích byly fotky zbraní, nešťastných lidí, válka a samé negace. Přála jsem si ukázat aspoň trochu pozitivní ilustraci. A napadla mě holka, která dostávala polštářem po hlavě, a u toho byl nápis: „Kéž by polštářová bitva byla to jediné, čemu musíme čelit“. Ilustrovaná obálka se setkala s velkým ohlasem, a tak jsem dostala nabídku na trvalou spolupráci.

Ilustrátorka Juliána Chomová: Čtenář komiksu to nemá mít jednoduché

Kultura

Studovala jste původně design obuvi…

Ano, začala jsem na UMPRUM v Uherském Hradišti, a dokonce šila ještě ručně boty, kabelky na těch starých baťovských strojích. Ale nebavilo mě dělat pořád jednu věc dokola. Přála jsem si vyzkoušet jiné výtvarné obory, které umění nabízí.

Přihlásila jsem se na animaci a kreslila pohádky, což bylo krásné. A pak pokračovala na magisterském studiu obor Vizuální komunikace. To bylo to nejlepší, co jsem mohla udělat. Profesoři z Univerzity Tomáše Bati měli moderní přístup, dělali jsme reálné zakázky pro reálné klienty, měli každý své portfolio, chodili do soutěží. Začala jsem jako art director a natrvalo jen do ilustrací jsem se přehoupla v covidu.

Vaše ilustrace jsou výrazné, barevné a hlavně vtipné…

K výrazným barvám mě přivedla práce na reklamních kampaních. Ten kampaňový dril byl dost zásadní i pro moji tvorbu. Ke všem ilustracím přistupuji jako k reklamním poutačům. Kresby pak rezonují více v lidech, zaujmou a jsou funkční pro klienty. Humor je zase to, co lidi baví, čím se rádi obklopují.

Málokdo chce mít negativní vjemy, kterých je kolem nás i tak přespříliš.

Foto: archiv autorky, Ondřej Košík

Barbora Balgová má na svém kontě přes 60 ilustrací převážně do lifestylových magazínů.

Násilí se hrozně normalizuje, nevnímá se už jako něco špatného, ale běžná součást života. Chci se držet pozitivna, obklopovat hezkými věcmi. Proto dělám vše barevné, křiklavé a vtipné. A lidé to mají rádi…

Ilustrací vyjádřit obsah celé knihy. Krásná práce, ale i těžká disciplína. Jak postupujete?

Začínám u toho, co mě na mé práci baví nejvíce. A to je potkávání se se zajímavými lidmi napříč obory. Zde konkrétně se spisovateli. Nechám si tedy nejprve od nich odvyprávět, o čem kniha je a jak ji cítí oni.

Pak pokračuji skicováním úplně malých jednoduchých postaviček do diáře, kde mám vše pohromadě. To-do list, zápisy ze schůzek, hesla, co mám kde zaplatit i kresby. Kreativní bordel v jednom sešitu. S odstupem pak vyberu nejlepší nápady, které dám autorovi k finálnímu výběru.

Věnujete se i volné tvorbě. Typické jsou ženy smyslné, femme fatale…

V začátcích tvorby byla pro mě žena hlavním motivem. Žena šarmantní, elegantní, upravená. Dnes už od tématu žena ustupuji.

Barbora Balgová

Vystudovala tři umělecké školy, nejdříve střední UMPRUM v Uherském Hradišti, pak Animovaný film na Zlínské univerzitě. Magisterský titul má z oboru 2D, 3D, design taktéž na Univerzitě Tomáše Bati. Pracuje jako ilustrátor v komerční sféře, tvoří pro knihy, magazíny, koncové klienty a značky. Věnuje se i volné tvorbě.

Inspiraci pro kresbu ale stále hledám ve fashion editorialech. Vlastně mám obsesi na hezké obrázky všeho druhu a pro inspiraci si dělám screenshoty absolutně všeho hezkého. Na ty se pak každý den povinně koukám. Zrovna mám ve složkách 2633 hezkých věcí.

Je rozdíl portrétovat ženu a muže?

Ano, je. Tvořím podle fotek, které kombinuji a hledám výrazný prvek. Někdy je to účes, jindy oči, rty, nos. A musím se přiznat, že mnohem lépe se mi malují muži. Sluší jim, když vypadají drsněji, vrásky u nich vůbec nevadí. I fotografové používají u mužů ostřejší světlo, které lépe vyrýsuje tvář.

Muže tvořím mnohem více nahodile, uvolněně. U žen si musím dávat pozor na stíny, odlišit make-up a přirozenou tvář.

Překračujete ráda hranice tvorby. Co nyní plánujete?

Ustupuji od menších formátů a jdu cestou náročnější ilustrace. Baví mě, když musím věci déle vysedět a na projekt mám čas. Vytvořila jsem třímetrový obraz a vsadila ho do luxusního rámu, baví mě teď Lobby art.

Brzy budu malovat obraz, z něhož se vytvoří limitovaná fashion kolekce. Spolupracuji s návrhářkou pod značkou Sisza a rozhodly jsme se motiv obrazu natisknout sublimačním tiskem i na textilii. Udělám určitě více variant, do barvy i černobílé podoby.

Baví mě, že moje ilustrace mají smysl, je z nich další užitek, že neskončí v šuplíku. Miluji různorodost, ráda se učím nové věci a těším se na módní přehlídku.

Vidíte kresbu a ilustraci ohroženou umělou inteligencí?

Trošku se bojím, protože je otázka času, kdy bude dokonalá. Velmi rychle se zlepšuje. Ale vnímám ji jako nástroj pro pomoc při práci. Tak jako byl kdysi nástup internetu nebo sociálních sítí. Určitě nějaké části práce ohrozí, ale v jiných ji pomůže rozvinout. Sama zatím AI používám pro pomoc s texty, uvidíme, co přijde do budoucna s obrázky.

Kreslí komiksy o mateřství, matky se jich nemohou nabažit

Po mateřských stopách

Ester Geislerová: Miluju život a nebojím se ho žít

Styl

Může se vám hodit na Zboží.cz: Muž vdaných žen - Alex Walló

Reklama

Související témata:
Barbora Balgová

Výběr článků

Načítám