Hlavní obsah

Knihou roku se stal Šikmý kostel

Právo, rea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Román Šikmý kostel spisovatelky Karin Lednické vyhrál ve druhém ročníku čtenářské ankety Kniha roku, jejímž vyhlašovatelem je Nadační fond Čtení tě mění. Cena za celoživotní dílo byla udělena spisovateli Pavlu Kohoutovi, kterému začátkem listopadu vyjde nová kniha Přítoky románů.

Foto: Petr Horník, Právo

Karin Lednická, autorka vítězné knihy.

Článek

O absolutním vítězství románové kroniky ztraceného města, což je podtitul Šikmého kostela, rozhodlo v anketě 119 978 hlasů. Příběh někdejší pastevecké vesnice a jejích obyvatel, která vystavěla svůj rozkvět na těžbě uhlí, aby o století později kvůli ní zašla na úbytě, je vystavěn na skutečných událostech. Z vesnice nezůstalo nic, jen šikmý kostel a příběhy jejích obyvatel.

Lidé v anketě mohli dávat hlasy knihám v rámci dvanácti kategorií. Sci-fi a Fantasy vyhrála Margaret Atwoodová a její Svědectví (Argo). Uměleckou prózu Petra Dvořáková s knihou Vrány (Host) a dětskou knihu Dominik Landsman a jeho Kapitán Adorábl a bambitka černokněžníka Vorána (Pikola).

V kategorii Výjimečný nakladatelský počin zvítězil Čtyřlístek – Půlstoletí v Třeskoprskách (Čtyřlístek) a objevem roku se stal Vojtěch Bernatský, který napsal knihu Dvojtáta (BizBooks).

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám