Hlavní obsah

Knihou roku je Hella od Aleny Machoninové. Byli vyhlášeni vítězové cen Magnesia Litera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jména vítězů čtrnácti kategorií letošních výročních knižních cen Magnesia Litera byla vyhlášena ve čtvrtek večer na Nové scéně pražského Národního divadla. Jako knihu roku vybrali porotci Hellu od rusistky Aleny Machoninové.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Alena Machoninová byla cenou za svou knihu Hella zaskočena.

Článek

Její románový debut je pozoruhodný svou snahou přiblížit se druhému člověku. Životní osud a osobnost české židovky Heleny Frischerové se v něm stávají zrcadlem, ve kterém hledá vlastní rysy. Vede se svou hrdinkou dialog napříč časem a spolu s ní pochybuje o tom, co je domov, jak člověka určuje jazyk, co je smyslem překladatelství, přátelství, porovnává atmosféru současné Moskvy a Moskvy třicátých let.

Román byl pro členy poroty obdivuhodný svou přesností, čistotou jazyka i myšlení. Je na hony vzdálený publicističnosti a schematické konstrukci mnoha současných českých próz.

„Jsem v šoku a myslím, že soutěžit v literatuře je úplný nesmysl. Všem odborníkům nicméně děkuji za to, že zvolili Hellu,“ sdělila na pódiu Machoninová. „Je to pro mě opravdu šok. Vůbec jsem neměla v úmyslu být spisovatelkou. Nemyslela jsem si, že někdy bude nějaká kniha, a nemyslím si, že ještě nějaká bude.“

Literu za prózu obdržel Marek Torčík za knihu Rozložíš paměť. Prozaický debut básníka a anglisty odráží trendy ve světové literatuře. V jeho podání získává autofikce další rozměr, když zkoumá selektivnost vlastní paměti.

Vychází nový Salon: Václav Bělohradský o systému, který je člověku vlkem, rozhovor s rusistkou Alenou Machoninovou

SALON
Foto: Michaela Říhová, ČTK

Marek Torčík byl oceněn za svou prózu Rozložíš paměť.

Torčík s využitím básnických prostředků popisuje neutěšené dětství a dospívání na moravském maloměstě, kde se odlišnost neodpouští. LGBT+ témata, chudobu a šikanu vystihl ve významově nosných a nečekaných souvislostech.

„Velmi si vážím svých kolegů, kteří byli také nominováni, a chtěl bych si s nimi peněžní část své ceny rozdělit,“ řekl Torčík.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Tereza Bínová byla oceněna za svou sbírku básní Červený obr.

Tereza Bínová, která získala Magnesii Litera za poezii, řekla: „Chtěla bych využít této příležitosti a poděkovat autorům a autorkám, ať už nominovaným, nebo nenominovaným, za to, že mohu trávit časy s jejich díly, aniž by o tom věděli.“

Čestné ocenění

Čestnou Cenu Magnesia za přínos knižní kultuře si tento rok odnesl Tomáš T. Kůs, plzeňský básník, který se významně zasloužil o rozvoj slam poetry v Česku. Tato kategorie byla zavedena loni a oceňuje aktivity vedoucí k podpoře a popularizaci literatury. Nevyhlašuje nominované a o udělení ceny rozhodují přímo členové pořádajícího spolku Litera.

Tomáš T. Kůs se jako organizátor a producent dlouhodobě zasazuje o rozvoj české slam poetry, soutěžního performativního formátu na pomezí poezie a divadla.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Čestnou Cenu Magnesia za přínos knižní kultuře si tento rok odnesl Tomáš T. Kůs.

„Ihned mě přitáhla živelnost tohoto žánru a energie, která létá z pódia do diváků a od diváků zase zpět na scénu,“ vzpomíná na své první setkání se slam poetry. „Jako performer jsem to v úplných začátcích párkrát zkusil, ale hned jsem zjistil, že má poezie není schopná zkratky, kterou musíte ve slam poetry chtě nechtě mít.“

Kůs je zároveň autorem několika básnických sbírek včetně titulů Spižírna a Mělké jámy. Ty mu v minulosti vynesly Cenu Bohumila Polana.

„Tahle cena patří celé české scéně slam poetry. Já měl to štěstí, že jsem u toho mohl být od začátku, od bodu nula,“ řekl Kůs na pódiu.

Spisovatel Petr Šesták: Auta jsou dobrým příkladem našeho bezohledného přístupu ke světu

Knihy

Ročník překladatelů

Pavel Mandys, dlouholetý organizátor cen a předseda spolku Litera, který je vyhlašuje, k výsledkům Novinkám řekl: „Byl to ročník překladatelek. Překladateli jsou kromě Marty Pató také vítězka Litery za detektivku Jana Jašová i vítězka hlavní ceny Alena Machoninová. Obecně mezi vítězi převažují ženy. Poprvé také zvítězila próza s LGBT+ tematikou, ale už jsme měli mezi vítězi Zuzanu Brabcovou, byť za knihu, která její lesbickou orientaci vyloženě netematizovala.“

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Lucie Macháčková získala Magnesii Literu za humoristickou knihu Svatební historky.

„Kuriozitou letošního ročníku byl nečekaně vysoký počet facebookových zhlédnutí videa o překladové knize Život a příhody Remusovy. Objevili ho členové kašubské enklávy, což je malé slovanské etnikum na severu z Polska s vlastním jazykem, z nějž byla kniha do češtiny přeložena, a ti je mezi sebou nadšeně sdílejí,“ dodal Mandys.

Magnesia Litera, výsledky za rok 2023

Kniha roku

Alena Machoninová: Hella (Maraton)

Litera za prózu

Marek Torčík: Rozložíš paměť (Paseka)

Litera za poezii

Tereza Bínová: Červený obr (Odeon/EMG)

Litera za knihu pro děti a mládež

Jiří Dvořák: Myko. Kompletní zpravodaj ze světa hub (Baobab)

Litera za publicistiku

Tereza Matějčková: Bůh je mrtev. Nic není dovoleno. (Echo Media)

Litera za naučnou literaturu

Stanislav Březina, František Krahulec, Sylvie Pecháčková, Hana Skálová: Louky. Dobrodružství poznávání (Academia)

Litera za nakladatelský čin

Dílo Karla Šiktance (Karolinum)

Litera za překladovou knihu

László Szilasi: Třetí most (Přel. Marta Pató, Protimluv)

Litera za debut roku

Eli Beneš: Nepatrná ztráta osamělosti (Akropolis)

Litera za detektivku

Jana Jašová: Krutý měsíc (Motto/Albatros Media)

Litera za fantastiku

Jan A. Kozák: Sága o Lundirovi. Synu zimy, hvězdopravci a staviteli (Malvern)

Litera za humoristickou knihu

Lucie Macháčková: Svatební historky (Ikar/EMG)

Cena Magnesia za přínos knižní kultuře

Tomáš T. Kůs a platforma Slampoetry.cz

Kosmas Cena čtenářů

Martin Moravec: Mezi nebem a pacientem (rozhovor s Markem Dvořákem)

V kategorii Kniha roku hlasovalo 229 oslovených profesionálů z literární a knižní branže, v kategorii Litera za debut roku jich bylo 225. V Kosmas Ceně čtenářů hlasovalo 8505 čtenářů. Vítěze Ceny Magnesia vybrali členové spolku Litera, vítěze ostatních kategorií příslušné odborné poroty.

Spisovatelka Jana Jašová: Psaní? Takoví Piráti z Karibiku mě spolehlivě nakopnou

Knihy

Reklama

Výběr článků

Načítám