Hlavní obsah

Klus ťal opět do živého

Právo, Jaroslav Špulák

Písničkář Tomáš Klus nazpíval skladbu Iniciativní. Nejprve na Facebooku zveřejnil text a poté jej zhudebněný poslal na internet. Během dne ji na Youtube.com slyšelo přes 210 tisíc lidí. Není divu, Klus ťal opět do živého.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Klus

Článek

Pomineme-li fakt, že svou aktivitou probral nebývale k životu i názoru ty, pro které je „komerčním zaprodancem“ (byť za nynější slávou kráčel od bodu nula a na rozdíl od jiných došel dál díky svému talentu), osvěžil i ty, pro které je jeho názor důležitý.

Klus je pozitivním zjevením na české hudební scéně právě proto, že v jeho tvorbě je postoj, který stojí na širokém rozhledu. Protože oslovuje především mladé publikum, pomáhá mu svými texty (a písněmi) orientovat se v politické hře, jejíž hlavní hráči odbojnou mladou generaci nepotřebují, aby jim třeba neřekla „ne“.

Klus je jejich triky znechucený a zpívá o tom. V textech navazuje na odkaz dobrých českých písničkářů, pro které byla skladba s politickým a společenským názorem zbraní. Má jen trochu lehčí pozici: poukazuje na jasný šlendrián a nehrozí mu žádný zákaz.

To ale neznamená, že není potřeba. Právě naopak, kor v těchto mizerných časech.

Reklama

Související témata:

Související články

Tomáš Klus: Nevím, jak se s tím porvat

Tomáš Klus si odnesl ze čtvrtečního udílení cen Akademie populární hudby hned tři Anděly. "Pohybuji se většinou mezi svými blízkými, ať už to jsou přátelé,...

Výběr článků

Načítám