Hlavní obsah

Karin Lednická popsala životickou tragédii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Životice, obraz (po)zapomenuté tragédie. Takový nese název nová kniha spisovatelky Karin Lednické, která popisuje události stejnojmenné vesnice uprostřed Těšínského Slezska. Události, o kterých jsme se neučili. Knihu vydalo nakladatelství Bílá vrána, má 245 stran, doporučená cena je 349 Kč.

Foto: Petr Horník, Právo

Spisovatelka Karin Lednická.

Článek

K tématu životické tragédie se spisovatelka podle svých slov v doslovu knihy dostala při psaní druhého dílu trilogie Šikmý kostel. Úplně neznámé pro ni nebylo. Vyrostla v Havířově a několikrát se školou navštívila památník věnovaný tragédii.

Z té doby, jak píše, však měla jen mlhavé vzpomínky, navíc ideologicky zabarvené. Rozhodla se tedy zjistit víc. Mluvila s žijícími pamětníky, četla archivní materiály, publikace. A napsala knihu, která kombinuje jejich vyprávění s dokumenty. V knize je také zajímavá obrazová příloha.

Před čtenáři se objeví příběh české vesnice, která byla po Mnichovu 1938 zabrána Polskem a po 1. září 1939 se jako dobyté území stala součástí Říše. Během války v ní probíhala největší germanizační akce v Evropě. Kdo se jí nepodvolil, byl vysídlen nebo skončil v koncentračním táboře. V noci ze 4. na 5. srpna 1944 zastřelili partyzáni v tamním hostinci tři příslušníky gestapa. Po vyšetřování přišel exemplární trest. Ráno 6. srpna gestapo zavraždilo 36 mužů ze Životic a okolí.

Foto: Bílá vrána

Obal knihy

Podle velitele zásahu Guida Magwitze to měla být krvavá msta za zavražděné. V té pokračoval až do února 1945. Zemřeli další lidé, jiní byli odvlečeni do koncentračních táborů. Vrátili se jen čtyři. Vzhledem k počtu obyvatel patří Životice k nejpostiženějším obcím na území České republiky.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám