Hlavní obsah

Kapela The Vaccines: Každá deska je odpovědí na tu předchozí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská indierocková kapela The Vaccines už vystupovala na tuzemských festivalech. Pražská klubová premiéra ji ovšem čeká 24. ledna 2024 v Roxy. Zahraje tam necelé dva týdny po vydání alba Pick-Up Full of Pink Carnations, první nahrávky, kterou vydává bez podpory velkého vydavatelství. Na otázky odpověděl zpěvák a kytarista Justin Hayward-Young.

Foto: archiv kapely

The Vaccines, Justin Hayward-Young druhý zprava

Článek

Začátkem ledna vyjedete na evropské turné. Máte už cestovní horečku?

Den po jeho začátku vyjde naše nové album a těšíme se, že některé písně rovnou budeme hrát. Navíc v Evropě, kde jsme na turné nebyli skoro pět let.

Prý máte velmi rád dobu, kdy je album hotové, ale zároveň ještě nevyšlo. Proč?

V těch chvílích si ho můžu naplno vychutnat bez obav, co na ně kdo řekne. Jakmile ho pustíte do světa, začnete se trochu strachovat, co si kdo pomyslí.

Ale zdá se, že fanoušci si singly, které jsme dosud vydali, docela užívají, takže tentokrát se na okamžik vydání upřímně těším.

Stalo se někdy, že vám reakce zničily radost z nové desky?

Neřekl bych zničily, ale určitě se někdy ta zkušenost kvůli kritice stala méně příjemnou. Dřív jsem si negativní reakce bral osobně a bolestně je prožíval.

Nejnavštěvovanější divadelní točna v Českém Krumlově bude pokračovat i v dalších letech

Kultura

Když jste veřejné kritice podroben jako velmi mladý a nemáte hroší kůži, je těžké zachovat nadhled. Je snadné uvěřit tomu, co o vás ostatní lidé píšou, a začít si myslet, že to je začátek konce.

Časem ale potkáte další lidi s dalšími názory a brzy vám dojde, že většina z nich o hudbě neví víc než vy. Získáte lepší perspektivu a s přicházejícím věkem si začnete víc věřit. Vždy někde vzadu zůstane obava, že lžete sami sobě, ale obecně můžu říct, že z toho, co děláme, mám dobrý pocit.

Jaké je nové album?

Víc plyne, je drsnější a méně vypulírované. Zdá se mi lidštější, kapela víc využívá své schopnosti. Každá deska je podle mě především odpovědí na tu předchozí.

Jaká byla atmosféra při nahrávání?

Odešel od nás kytarista Freddie Cowan, což vedlo k tomu, že si zbytek kapely silněji uvědomil, že právě tohle chce dělat. Když k tomu připočtu, že jsme nahrávali v prosluněném studiu v Hollywood Hills v Los Angeles a bavily nás písničky, které jsme dělali, vzniklo příjemné prostředí, ve kterém byla radost být.

Přes mixážní pult byl neuvěřitelný výhled na Los Angeles. Byla to velká zábava.

Jaká byla spolupráce s producentem Andrewem Wellsem?

Nejdřív jsme se sešli, abychom zjistili, jestli je mezi námi nějaká chemie. Okamžitě jsme přišli na to, že ano. Je skvělý motivátor. Má velkou empatii a pomáhá vzniku hudby naprosto přirozeně. Vytvoří prostředí, v němž vzkvétáte.

Pracuje s popovými hvězdami typu Ellie Gouldingové, ale poslouchá hodně indie rocku a podobně. Má onen magický dotek, který promění vaši práci ve zlato.

Na festivalu Grape ukázali The Vaccines cestu. Déšť okradl Tove Lo

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám