Hlavní obsah

Jiráskův Hronov otevřely bubny a tance

Právo, Radmila Hrdinová

Bubnování i afrokubánské tance brněnského souboru Cyranovy boty a akrobacie na chůdách pánské trojice souboru Long Vehicle Cirkus zahájily v sobotu 4. srpna 82. ročník přehlídky amatérského divadla Jiráskův Hronov.

Foto: Ivo Mička, Právo

Letos se koná již 82. ročník přehlídky amatérského divadla Jiráskův Hronov, snímek z 80. ročníku.

Článek

Na náměstí před Jiráskovým divadlem odměnili potleskem divadelníci i domácí vztyčení festivalové a státní vlajky i obě vystoupení, jež symbolicky naznačila, že Jiráskův Hronov patří stále víc mladým. Pro festival s nejdelší tradicí u nás i ve světě je to potěšující zjištění.

„Divadlo je, a jak doufám, i do budoucna bude, nositelem jazyka, který z nás dělá národ,“ zdůraznil ve své zahajovací řeči první náměstek ministryně kultury ČR František Mikeš, jenž festival označil za jedničku a přislíbil mu podporu.

Ministerstvo kultury je tradičně největším finančním podporovatelem. Hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc vyzdvihl nadregionální význam festivalu a přiznal svůj úzký vztah k Hronovu, který „ode dneška bude žít svůj týdenní nevšední život“.

Před večerním představením slovenského souboru se odehrála ještě jedna slavnostní událost. Režiséru a pedagogovi Františku Laurinovi, který je po léta věrným návštěvníkem i lektorem hronovského festivalu, byla předána medaile ministerstva kultury za dlouholetý přínos amatérskému divadlu.

Hlediště mu vzdalo hold dlouhým potleskem vestoje. A pak už se rozběhla řada divadelních zážitků, kterých Jiráskův Hronov nabízí do soboty jen v hlavním programu více než dvě desítky. Většina vstupenek je už teď vyprodaná a městu vládne sváteční atmosféra.

Reklama

Související témata:

Související články

Hronov opět naplní amatérské divadlo

V sobotu 4. 8. začne ve východočeském městě Hronov již 82. ročník Jiráskova Hronova – celostátní mezidruhové přehlídky amatérského divadla.

Výběr článků

Načítám