Hlavní obsah

Jiráskův Hronov nepřerušil ani covid

Právo, Radmila Hrdinová

Tradici nejstaršího kontinuálně trvajícího divadelního festivalu na světě, Jiráskova Hronova nepřerušila ani covidová pandemie. Letošní již 91. ročník vrcholné přehlídky amatérského divadla se koná ve východočeském rodišti Aloise Jiráska od 30. července do 7. srpna.

Foto: KIVA

K profesionálním inspiracím budou letos patřit i Hamleti pražského Divadla Na zábradlí.

Článek

Hlavní program nabídne dvacet dva inscenací v sedmdesáti šesti představeních. Jeho základ tvoří představení amatérských souborů nominovaná a doporučená z celostátních přehlídek Šrámkův Písek, Mladá scéna, Dětská scéna, Wolkrův Prostějov Loutkářská Chrudim, Divadelní piknik Volyně a Krakonošův divadelní podzim.

Každoročně je hlavní program doplněný rovněž o inspirativní inscenace profesionálních divadel. Letos to budou například Hamleti pražského Divadla Na zábradlí či Bílý tesák královéhradeckého Divadla Drak.

Další divadelní představení a koncerty nabídne doprovodný program, kde se představí mimo jiné i Pražský Originální Synkopický orchestr, Laura a její tygři či náchodská šansonová skupina 6 NaChodníku. Hrát se bude nejen v Jiráskově divadle, v sále Josefa Čapka a dalších vnitřních sálech, kde je třeba respektovat aktuální protiepidemiologická opatření, ale nově též na dvou scénách v parku Aloise Jiráska a na dalších místech pod širým nebem.

Nebudou chybět pohádky pro děti a výstavy, z nichž jedna bude věnována památce teatrologa Jana Císaře, který zemřel letos v dubnu. Ve středu 4. srpna se uskuteční rovněž vzpomínkový pořad na tuto významnou osobnost, s Jiráskovým Hronovem a amatérským divadlem po léta spojenou.

Přes všechny komplikace a omezení se letos bude konat i jedenáct seminářů, do nichž je přihlášeno na sto třicet účastníků, stejně jako Problémový klub jako platforma pro diskusi o zhlédnutých představeních i širších otázkách nejen amatérského divadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám