Hlavní obsah

Jiráskovu Hronovu pršelo štěstí

Za hustého deště se v sobotu odpoledne na náměstí východočeského Hronova konalo slavnostní zahájení 92. ročníku celostátní mezidruhové přehlídky amatérského divadla Jiráskův Hronov. Zúčastnili se ho zástupci Hronova, Náchoda, Královéhradeckého kraje, Ministerstva kultury i spolupořádající organizace NIPOS – ARTAMA.

Foto: Ivo Mičkal

Sartrova hra S vyloučením veřejnosti v podání divadelního souboru Jirásek z České Lípy byla jedním z prvních představení uvedených v sobotu na Jiráskově Hronově. Na snímku Vít Šťastný a Kristýna Kňákal Brožová

Článek

„I když letos začínáme díky dešti trochu jinak, přeju vám, abyste si devadesátý druhý festivalový ročník naplno užili. Třeba mu prší štěstí a bude jeden z nejúspěšnějších,“ řekl na úvod hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček.

Součástí zahajovacího ceremoniálu je každoročně předání Ceny Pavla Dostála pro významný amatérský soubor. Letos ji získalo pražské Divadlo Radar/Hrobeso.

Nově byla udělena i Cena starosty města Hronova za dlouholetý přínos amatérskému divadlu. Jejím prvním laureátem se stal režisér a pedagog František Laurin, dlouholetý člen činohry pražského Národního divadla a pedagog Pražské konzervatoře, který se amatérskému divadlu věnoval jako lektor i porotce po několik desetiletí. Z rukou starosty Petra Kolety ji v zastoupení převzala Laurinova vnučka, která přečetla i děkovný dopis režiséra. Stejné ocenění získal herec, člen hronovského divadelního souboru a po léta organizátor Jiráskova Hronova Luboš Červený.

Odpoledne se rozběhl týdenní maraton divadelních představení a od neděle i provoz seminářů, dílen, rozborových klubů a dalších akcí, jež k Jiráskovu Hronovu neodmyslitelně patří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám