Hlavní obsah

Jen Stouni vědí, jak se žije opravdový rock'n'roll

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanoušci Valících se kamenů si k Vánocům nemohli přát lepší dárek - v závěru roku vycházejí 4DVD a kniha o skupině Rolling Stones. Legendární skupina, která nedávno dokončila turné ke čtyřicátému výročí vzniku a zavítala v jeho rámci 27. července na pražskou Letenskou pláň, nabízí svým českým příznivcům dva úhledné balíčky pod vánoční stromeček.

Foto: Marian Hochel

Vladimír Gončarov a Natalia Vassina ve Valdštejnském sále duchcovského zámku

Článek

V jednom skrývá exkluzivní 4DVD nezvané Four Flicks, jež je shrnutím posledního turné Forty Licks 2002/03, ve druhém neméně exkluzivní knihu Rolling Stones - Na věčné časy?, která velmi podrobně přibližuje na téměř 450 stranách historii nejslavnější rockové skupiny světa. Oba dárky dávají v podstatě vyčerpávající pohled na hudební legendu, která o sobě praví, že ji z koncertních pódií "sundá" leda tak smrt.

Na DVD je i hádka Jaggera s Richardsem

A nebude to hned tak brzy, protože bezmála rok trvající světové turné ji zastihlo ve skvělé formě. Dokumentují to tři koncertní záznamy, které pro sebe obsadily prostor na třech DVD, každý na svém.

Pozoruhodné na nich je, že jsou pořízeny vždy v jiném prostředí. V New Yorku se hrálo v hale Madison Square Garden, v Londýně na Twickenham Stadium, čili pod nebeskou klenbou, a v Paříži v divadelním sále Olympia.

Zákonitě má každý koncert jinou atmosféru, kterou skupina pokaždé osvěžila zcela originálním pořadím skladeb, pročež není třeba se obávat, že se programy vzájemně podobají nebo kryjí. Nejžhavější atmosféru nabídly poněkud stísněné prostory pařížského divadla. Neexistovala tam totiž propastná vzdálenost mezi zpěvákem Mickem Jaggerem na pódiu a divákem v poslední řadě, což nastolilo rodinnou náladu vracející se do šedesátých let, kdy byli Rolling Stones nejpravověrnější.

Ve zbylých dvou případech je to především podívaná, která ovšem zaručuje mazácký a současně profesionální tah formace. Pozoruhodná je její souhra, kamery prozrazují vzájemné vizuální propojení jednotlivých členů, atmosféra dává tušit i splynutí duchovní. Povšechně je to vzpomínková party na staré časy, kterou uspořádali pánové v letech i ve velmi slušné kondici.

První disk nabízí dokument Tip of the Tongue, podrobné zachycení průběhu příprav na světové turné. Skrz další záběry lze nahlédnout do zákulisí, v němž se například  Mick Jagger s Keithem Richardsem divoce hádají, anebo kapela v závěru jamuje a z jejího hudebního jiskření až oči přecházejí.

Nové pohledy na staré události

Naprosto vyčerpávající je obsáhlá biografie skupiny nazvaná Rolling Stones - Na věčné časy? Jejím autorem je americký hudební publicista Stephen Davis. Zkušený rockový teoretik se v minulosti podepsal pod příběhy skupin Led Zeppelin či Aerosmith a o jeho erudici svědčí i to, že publikoval v hudebním časopisu Rolling Stone, v New York Times a Boston Globe.

Předkládaná kniha je necenzurovaná a nabízí velmi objektivní pohled na kariéru britské skupiny. Vysvětluje, proč byla v šedesátých letech pro její start půda tolik úrodná, jak ji posléze podrazily nohy drogy a sedmdesátá léta strávila v útlumu. Zachycuje návrat legendy v letech osmdesátých a velice promyšlený "udržovací proces" z konce minulého tisíciletí.

Pozoruhodné jsou nové pohledy na klíčové události v roce 1969: smrt kytaristy Briana Jonese, dosud řádně nevysvětlenou, i koncert na festivalu v americkém Altamontu, kde zahynul přímo pod pódiem osmnáctiletý divák a průběh festivalu si vyžádal ještě další tři oběti na životech.

Přestože je příběh skupiny rozepsán na téměř 450 stranách, lehký a přitom nepřímočarý autorův jazyk a velice citlivý překlad Michala Staši předkládají českým čtenářům knihu, kterou budou schopni přečíst během několika málo hodin. Stráví je v opravdovém prostředí rock'n'rollu. Takové nevymyslí ten, kdo to neprožil.

Rolling Stones: Four Flicks (DVD)

Warner Music, 540 min.

Stephen Davis: Rolling Stones - Na věčné časy?

BB Art, 441 str., překlad Michal Staša

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám