Hlavní obsah

Jaromír Štětina natáčí pro ČT seriál o čertech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novinář známý svými reportážemi z míst válečných konfliktů Jaromír Štětina změnil žánr. Pro Českou televizi natáčí seriál Výprava za českými čerty o nejznámějších místech související s pověstmi o českých čertech. Po stopách čertů, ďáblů a pekelníků se vydal ve formanském voze taženém párem koní.

Foto: JOTA, Brno
Článek

Z cesty, která bude mít přes 800 kilometrů, vznikne 21 patnáctiminutových dílů o historii českého čerta. Štětina si tak splnil svůj sen. Už před několika lety se rozhodl sbírat informace o místech, která nějakým způsobem souvisejí s výskytem českého čerta.

"Český čert v naší zemi takřka zdomácněl, lidé si o něm vyprávějí pohádky a dostal se i do mnoha pořekadel. Některými bájemi se nechali inspirovat i slavní skladatelé a dramatici. Antonína Dvořáka okouzlil tajemný vrch Taneček. Tam stávala hospoda, ve které údajně Káča utancovala čerta takřka k smrti,"  říká Jaromír Štětina.

Prvním cílem výpravy byl zámek Kratochvíle, kde se podle pověsti zjevuje duch rybníkáře Jakuba Krčína z Jelčan. Natáčelo se i v Bavorově, na hradech Ra

bí a Švihov i v Žatci. Před sebou mají čertologové ještě Bílou Třemešnou, sv. Jana pod Skalou, Svojanov, Polnou Třeboň, než se 31.srpna vrátí do Sudoměřic u Bechyně, odkud výprava vyrazila.

Reklama

Výběr článků

Načítám