Hlavní obsah

Jakub Vaňas z Hlasu ČeskoSlovenska: Dostal jsem se od rocku k funku

Novinky, Stanislav Dvořák

V rámci křtu world music projektu Aneboafro vystoupí v úterý 27. května v pražském Lucerna Music Baru také člen funky skupiny Love Makers Jakub Vaňas, který se letos zúčastnil televizní soutěže Hlas ČeskoSlovenska.

Foto: Štěpán Malast

Jakub Vaňas

Článek

Jak se cítíš před prvním vystoupením s kapelou Love Makers v Lucerna Music Baru?

Mně se tímhle vystoupením splní dlouholetý sen. Do LMB jsem vždycky chodil na koncerty těch největších borců, co jsem znal (Maceo Parker, Incognito, Top Dream Company), a ten pocit, že teď budu moci vystupovat na stejném pódiu, je pro mě hodně intenzivní. I to je důvod, proč jsem z toho celkem nervózní a občas se mi o tom koncertu i zdá.

S kapelou zpíváš funk a soul, ale slyšel jsem, že máš rockové kořeny?

Je pravda, že k funku jsem se dostal až mnohem později. Začínal jsem na Nirvaně, která mě taky přivedla ke kytaře, ale poslouchal jsem i jiné tvrdší kapely. K hudbě, jakou hraju teď, jsem se dostal přes bicí. Bubnoval jsem totiž přechodně ve své první rockové kapele Innominado, když mi zavolali kluci z kadaňských jazzrockových Rapa Nui, jestli bych si nezahrál i s nimi. No a ta absolutní žánrová odlišnost mě postupně formovala až do mojí dnešní podoby.

Co ti dala soutěž Hlas ČeskoSlovenska?

Soutěž mi rozhodně otevřela oči hlavně tím, že jsem se potkal se spoustou zpěváků, kteří jsou o několik úrovní výš a dokázali už spoustu věcí. To mě motivuje k dalšímu snažení, takže jsem díky tomu vlastně získal takový další impuls k tvrdé práci.

Je něco, co ti vzala?

Je pravda, že veškeré záležitosti kolem soutěže zabraly spoustu času, ale ten byl strávený příjemně. A v soutěži jsem se nedostal zas tak daleko, abych třeba ztratil soukromí, i když se mi občas stane, že mě někdo na ulici pozná, ale negativní dojmy určitě nemám.

Píšeš si vlastní písničky?

Já si zatím písničky píšu jen takzvaně „do šuplíku” a plánuju s nimi jednou udělat něco většího, ale na to je zatím brzo. Troufnu si ale říct, že je na co se těšit.

Troufl by sis na dráhu profesionálního muzikanta?

Vzhledem k tomu, že právě probíhá zkouškové období a mě mnohem víc baví hledat novou muziku než se věnovat učení, možná mi ani nezbude nic jiného než se věnovat hudbě. Ale ne, studium práv beru vážně a rád bych v budoucnu objevil způsob, jak zkombinovat právě tento obor s hudbou tak, aby mě to bavilo, ale taky abych se uživil.

Vstupenky na koncert Aneboafro a Love Makers jsou na místě za 140 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám