Hlavní obsah

Jak to dopadne, když zmutují vědci

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak může vypadat parta superhrdinů, kteří zachraňují svět, těší se pozornosti médií a občas se spolu pohádají, ukazuje film Fantastická čtyřka. Režisér Tim Story jej natočil podle jednoho z nejdéle vycházejících komiksů nakladatelství Marvel

Článek

Film využívá velmi známý komiksový klíč, představuje superhrdiny mezi obyčejnými lidmi, kteří se prohánějí po ulicích "současného" New Yorku.

A kde se vzali? Skupina vědců a astronautů byla při průletu kosmickou bouří ozářena paprsky, což jim zásadně proměnilo DNA - každému podivuhodně jinak. Vznikl panoptikální manšaft, který vede sucharský krasavec a matný vědec Dr. Reed Richards (Ioan Gruffudd), jinak také zvaný Mr. Fantastic. Dovede ohýbat tělo, jako by šlo o gumu, a jeho "orgány se mohou skoro libovolně natahovat a zvětšovat". Aby ovšem nebylo mýlky, na sex ve filmu vůbec nedojde. Film sice spojuje několik žánrů - komedii, sci-fi, thriller, film pro teenagery i akční podívanou, ale erotický je asi dvě vteřiny, když je Reedova bývalá přítelkyně Susan Storm (Jessica Alba) přistižena nahá v koupelně. Protože ale dokáže v mžiku zmizet, říká se jí Neviditelná žena.

Dalším členem party je její brácha a frajírek Johnny Storm (Chris Evans), nazývaný také Lidská pochodeň, protože dovede lítat a hořet. Doplňuje je Reedův nejlepší kamarád Ben Grimm (Michael Chiklis), zvaný Věc, který se změnil v kreaturu kamenných svalů, již si holubi pletou se sochami.

Celkem nepodařená komiksová adaptace

Zmutovaní vědci se musí utkat s megalomanským Victorem Von Doomem (Julian McMahon). Ten celou jejich výzkumnou cestu sice původně cvakal z vlastní kapsy, jenže pod vesmírným zářením se stal vraždícím monstrem s kovovou maskou na tváři.

Snímek se snaží uspokojit celou rodinu, a tak nabízí od každého žánru něco. To ještě není na škodu. Nejlepší jsou komediální situace, v nichž si autoři hrají s nadlidskými schopnostmi postav. Gumový muž se umí hbitě obtočit kolem protivníka, hořící Johnny si zase umí rychle ve sněhu udělat teplou koupel. O hodně ale zaostávají dialogy, gagy jsou občas jako z nepříliš vtipného sitcomu, stejně jako postava Johnnyho, který se předvede jako extrémní snowboarďák i motokrosista.

Testosteron se snaží vybudit akční série ničení interiérů budov, chodníků nebo třeba mostu, ale tříštící sklo po chvíli nudí. Úplně otravné je to, jak se hrdinům z předních stran na ulici tleská, jako by vyhráli školní turnaj v basketu, ač zachránili New York. A když je i závěr poněkud uspěchaný, komiksová adaptace vychází jako nezdařená. Je to zklamání, ale celému filmu chybí především pořádně "pokleslá" či přízračná atmosféra předlohy.

Fantastická čtyřka

USA, 2005

Režie: Tim Story, scénář: Michael France, Mark Frost, kamera: Oliver Wood, hudba: John Ottman, hrají: Ion Gruffudd, Jessica Alba, Chris Evans, Michael Chiklis, Julian McMahon a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám