Hlavní obsah

Jak cestovat jinak

Novinky, Paulo Coelho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už v mládí jsem zjistil, že nejvíc se naučím cestováním. Dodnes jsem založením poutník a rozhodl jsem se sdělit v tomto fejetonu některé své poznatky v naději, že by mohly být užitečné i jiným poutníkům.

Foto: Milan Haluška

Stav domů na ulici Makarenkova a Na Vyhlídce v Karviné - Novém Městě

Článek

1/ Vyhýbejte se muzeím. Tahle rada se může zdát nesmyslná, ale zamysleme se trochu společně: jste-li v nějakém cizím městě, není mnohem zajímavější vyhledávat přítomnost než minulost?

Lidé obvykle cítí povinnost chodit do muzea proto, že je odmalička nabádali, aby na cestách vyhledávali právě tento typ kultury. Muzea jsou samozřejmě důležitá, ale vyžadují čas a objektivitu - musíte vědět, co tam chcete vidět, jinak budete mít nakonec dojem, že jste viděli spoustu věcí významných pro váš život, ale nemůžete si vzpomenout, které to byly.

2/ Choďte do hospod. Tam se na rozdíl od muzeí projevuje život města. Hospody nejsou diskotéky, ale místa, kam lidé zapadnou, něco si dají, přemýšlejí o počasí a vždycky jsou ochotní si popovídat.

Kupte si noviny a sledujte cvrkot. Když se s vámi dá někdo do řeči, třeba o hloupostech, promluvte si s ním: krásu cesty nemůžeme posoudit jen ode dveří.

3/ Neodmítejte kontakty. Nejlepší turistický průvodce je člověk, který v tom místě žije, všecko zná, je pyšný na své město, ale nepracuje v žádné agentuře. Jděte do ulic, vyhledejte někoho, s kým si chcete promluvit, a požádejte o informace (Kde je ta katedrála? Kde je pošta?). Když to nevyjde, zkuste to u někoho jiného - určitě do večera najdete výbornou společnost.

4/ Snažte se cestovat sami nebo - jste-li ženatí či vdané - se svým partnerem. Dá to víc práce, nikdo se o vás starat nebude, ale jen takhle opravdu opustíte svou zem. Skupinové zájezdy jsou pouhou náhražkou pobytu v cizině, mluvíte přitom svým jazykem, posloucháte příkazy vůdce stáda a zajímáte se víc o klepy v partě než o místo, které jste navštívili.

5/ Nesrovnávejte. Nic nesrovnávejte - ani ceny, ani čistotu, ani kvalitu života, ani dopravní prostředky, nic! Necestujete proto, abyste si dokázali, že vám se žije líp než druhým - chcete se vlastně dozvědět, jak ti druzí žijí, čemu se od nich můžete přiučit, jak čelí realitě a nevšednosti života.

6/ Rozumí se, že vám všichni rozumí. I když nemluvíte místním jazykem, nemějte strach: už jsem se dostal na mnohá místa, kde nebylo možné dorozumět se slovy, a přece jsem vždycky našel podporu, informace, důležité podněty, ba i děvče. Někdo si myslí, že když cestuje sám, vyjde na ulici a nadobro zabloudí. Stačí mít v kapse vizitku hotelu a - v krajní situaci - vzít si taxíka a ukázat ji řidiči.

7/ Moc nenakupujte. Utrácejte peníze za věci, které pak nebudete muset nosit: za dobrá divadelní představení, za restaurace, výlety. S dnešním globálním trhem a internetem můžete mít všecko bez toho, že byste museli platit nadváhu.

8/ Nesnažte se vidět svět za pouhý měsíc. Lepší je zůstat v nějakém městě čtyři pět dní než navštívit za týden pět měst. Město je jako rozmarná žena, trvá nějakou dobu, než se nechá svést a odhalí se vám.

Jedenáct minut

Paulo Coelho patří k nejčtenějším autorům současnosti, čtenáři z více než 150 zemí z něj učinili jednoho z neopominutelných spisovatelů naší doby. Jeho zatím poslední kniha - Jedenáct minut - vychází v českém překladu 1. 10. 2003. Při této příležitosti věnoval Salonu pětidílnou sérii svých fejetonů. Přeložila je Pavla Lidmilová. Paulo Coelho patří k nejčtenějším autorům současnosti, čtenáři z více než 150 zemí z něj učinili jednoho z neopominutelných spisovatelů naší doby. Jeho zatím poslední kniha - Jedenáct minut - vychází v českém překladu 1. 10. 2003. Při této příležitosti věnoval Salonu pětidílnou sérii svých fejetonů. Přeložila je Pavla Lidmilová.

9/ Cesta je dobrodružství. Henry Miller říkal, že mnohem důležitější je objevit kostel, o kterém nikdo neslyšel, než jet do Říma a považovat za svou povinnost zajít do Sixtinské kaple, ale také se toulejte ulicemi a zákoutími, dopřejte si pocit svobody, že hledáte něco a nevíte co, ale co - docela jistě - najdete a co změní váš život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám