Hlavní obsah

Jackie a Maria: Prokletí, trest, nebo osud?

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co a koho měla společného bývalá první dáma USA Jacqueline Kennedyová a operní diva Maria Callasová? Jednoho z nejbohatších mužů světa, miliardáře Aristotela Onassise.

Foto: Metafora

Obal knihy

Článek

Maria s ním prožila devět let lásky a vášně, Jackie jí ho přebrala, když se za něj nečekaně provdala. Obě ženy však, jak ukazuje román britské autorky Gill Paulové Jackie a Maria (Metafora, překlad Věra Kotábová, 465 stran), měly zejména v tragických částech svých osudů společného mnohem víc.

Román sleduje obě celebrity od poloviny padesátých let minulého století, tedy ještě dlouho předtím, než se z nich staly rivalky v milostném trojúhelníku.

Maria Callasová, jedna z nejslavnějších sopranistek dvacátého století, je v roce 1957 na vrcholu kariéry.

Světové operní domy se o ni ovšem ucházejí mnohem víc než manžel Giovanni Battista Meneghini, který je spíše jejím manažerem než mužem.

Maria marně a bolestně touží po dítěti a neméně po velké lásce. Tu nachází u Aristotela Onassise, řeckého miliardáře, s nímž ji spojuje nejprve hluboké porozumění, později i vášeň. Jen dítěte se s ním nedočká, jejich syn Omero zemře den po porodu.

Jacqueline Kennedyová je v létě 1956, kdy se s ní poprvé setkáváme, již provdána za budoucího prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho a prožívá nejen trápení kvůli jeho věčné nepřítomnosti způsobené jak politickými ambicemi, tak nevěrami, ale i velkým utrpení, když se její první dítě narodí mrtvé.

Osudy obou žen Paulová splétá ve čtivě vystavěném příběhu, v němž se sympatie čtenářů přelévají z jedné hrdinky na druhou (byť Callasové autorka straní víc) a v němž se vedle milostných propletenců nejen tří hlavních, ale i řady dalších postav odrážejí také mnohé klíčové události té doby.

Román z nejbohatších, nejmocnějších a společensky i umělecky nejvyšších vrstev se dotkne karibské krize stejně jako vztahu bratrů Kennedyových s Marilyn Monroe, podrobně se zastaví u atentátu na Johna Fitzgeralda Kennedyho i na senátora Roberta Kennedyho.

Vše je nahlíženo pohledem žen, které prožily navzdory bohatství, slávě a moci, ať už své, nebo svých mužů, nejen lásku, ale i tolik utrpení, že není divu, když mluví o prokletí, trestu shůry či nepřátelském osudu.

Jackie ztratila tři děti, milovaného manžela i švagra, Maria jediné vytoužené dítě i partnera, který byl pro ni vším. A obě trpěly také s Onassisem, když při letecké havárii zahynul jeho jediný syn.

Slova o tom, že peníze nejsou všechno, znějí někdy jako omletá fráze. Při čtení knihy Jackie a Maria však člověka napadnou velmi často.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám