Hlavní obsah

Ibrahim Ferrer zvedl halu ze židlí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Takřka osmdesátiletý kubánský zpěvák Ibrahim Ferrer nadchl zaplněnou T-mobile Arénu. Do Prahy přijel v rámci turné k desce Buenos Hermanos s velkou kapelou a ukázal, že nemíní čerpat jen ze slávy Buena Vista Social Clubu, udržujícího při životě více než půlstoletí starý son.

Foto: Elen Sladká

Digitální planetárium najdete v Uherském Brodě v Domě kultury

Článek

 V jeho kapele se sice nechyběli dobře známí nestoři včele v čele kontrabasistou Cachaítem Lópezem a trumpetistou Guajirem Mirabalem, zvuk však značně ovlivněn afrokubánským bigbandovým jazzem a dokonce i raným rhythmandblues, jehož ohlasy přinášeli nejen elektrické varhany, ale především elektrická kytara Manuela Galbána, který stejně jako Ferrer dostal letos cenu Grammy.

Došlo však i na pojetí dobře známé od Buena Visty, v jeho duchu se především nesla pocta pianistovi Rubénu Gonzálezovi, Ferrer však jasně ukázal, že jedno pojetí mu nestačí. Vedle typických uvolněných skladeb si vystřihl i říznější písně s výrazným latinských rytmem perkusí , která strhly publikum. Naplno však svoje kvality prokázal až v šansonově laděném přídavku, který zpíval jen za doprovodu piana. Ferrer nemá jen sametový hlas, který si podmaní publikum pohodovými prosluněnými  půlstoletí starými kubánskými hity, ale bez problémů zvládne i vypjatou dramatickou skladbu, která by byla nad síly mnoha mnohem mladších interpretů. Není divu, že ho diváci nechtěli pustit, a tak se koncert protáhl na dvě a půl hodiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám