Hlavní obsah

Ibrahim Ferrer: Inspiruje mě momentální stav duše a srdce

Novinky, Jaroslav Špulák, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ibrahim Ferrer, člen Buena Vista Social Club vystoupí ve čtvrtek 22. dubna v pražské T-Mobile Areně.

Foto: academia
Článek

Proč je podle vás world music v současnosti v Evropě i Americe tolik populární?

To přesně nevím, ale říká se, že world music je hudba na každý den. U nás doma se to týká kubánské hudby, kterou mnozí muzikanti vyvážejí do světa. Jsem upřímně šťastný z toho, kolik lidí na nejrůznějších místech světa si ji oblíbilo.

Ve světě je skutečně populární, o čemž svědčí úspěch skupiny Buena Vista Social Club nebo to, že jste letos obdržel cenu Grammy. Jak si ale vede na Kubě?

U nás se téhle hudbě říká "son". Ten termín vyjadřuje blažený stav duše při tvorbě i poslechu. Na Kubě je velmi populární, pomohl jí úspěch film Buena Vista Social Club. Ale ono je to relativní. Mladí lidé u nás preferují rap, rock a všechny ty moderní hudební trendy.

Jak muzikanti z Buena Vista Social Club vnímají politickou situaci v zemi?

To je zvláštní otázka. Nerozumím vztahu mezi muzikou a politikou. Pro mě osobně je v životě nejdůležitější hudba, to považuji za klíčové.

Kdyby to tak bylo i ve Spojených státech, mohl jste si letos přijet pro ocenění Grammy. Američané vám ale nedali vízum kvůli předpisům znemožňujícím návštěvy Kubánců v zemi. Urazilo vás to?

Neurazilo, dokonce to už ani nepovažuji za velký problém. Bylo by samozřejmě lepší, kdybych si mohl jet cenu vyzvednout osobně, ale dobrá, snad se mi poštěstí příště. Horší pro mě bylo, že jsem do poslední chvíle nevěděl, jestli do Ameriky odjedu, nebo ne. S návštěvami by se mělo zacházet lépe.

Co vás jako hudebníka inspiruje?

Je to do značné míry momentální stav mé duše a mého srdce. Mám velice silnou vůli, to mi dává schopnost koncentrovat se a být při skládání silný.

Jaký bude váš pražský koncert?

Odevzdám vám celou svou duši a srdce. Pro všechny lidi, kteří se na koncert přijdou podívat, bych chtěl připravit dobrou atmosféru, aby mohli vnímat hudbu v celé její šíři, prostotě a kráse. Slibuji, že zahrajeme nejlépe jak umíme.

Kdo je Ibrahim Ferrer

Kubánský zpěvák Ibrahim Ferrer Planas se narodil v roce 1927 v Santiagu ve východní části Kuby. Právě tam čerpal inspiraci pro hudbu, kterou tamní lidé označují termínem "son". První skupinu založil ve čtrnácti letech.

V roce 1950 stanul v čele havanského orchestru Pancha Alonsa, později hostoval v mnoha významných národních hudebních uskupeních. V roce 1980 se stáhl do ústraní, ovšem v polovině devadesátých let se vrátil, když přijal nabídku do Buena Vista Soicial Clubu. S ním zaznamenal průlom ve filmu i na debutovém albu Buena Vista Social Club Presents Ibrahim Ferrer.

Aktuální album Buenos Hermanos vydal loni. Získal za ně cenu Grammy v kategorii tradiční album latinsko-americké hudby. S dalšími šestnácti muzikanty nyní absolvuje evropské Buenos Hermanos Tour - 22. dubna přijedou hrát do T-Mobile Areny v Praze.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám