Hlavní obsah

Hudební Andělé se budou udílet v Ostravě

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výroční hudební ceny se po třinácti letech stěhují do Ostravy. Novinkou letošního ročníku bude kromě devatenácti andělských sošek udělena i Deska roku, která se bude předávat 31. ledna v pražském Divadle Kalich. Prezident Akademie populární hudby, která ceny rozděluje, Petr Šiška přibližuje, jak bude samotný ceremoniál 25. března i kulturní hemžení kolem vypadat.

Foto: Zlínský nočník
Článek

Proč jste se rozhodli uspořádat letos předávání Andělů Allianz 2004 mimo Prahu, jak bylo dosud zvykem?

Na pražském teritoriu proběhlo již třináct ročníků předávání cen a my máme pocit, že je třeba změny. Nepodařilo se totiž tak docela spojit odbornou veřejnost s posluchači. Bylo několik pokusů uspořádat Anděly v T-Mobile Areně nebo v jiných velkých prostorách, ovšem neshledalo se to s velkým ohlasem publika.

Důvody byly různé. Myslíme si, že vývoz do Ostravy může Anděly zatraktivnit. Chtěli bychom ČEZ Arenu, kde se předávání 25. března v přímém přenosu na ČT1 odbude, naplnit do posledního místa. Očekáváme, že to bude velká atrakce pro celý Moravskoslezský kraj.

Proč jste se ale rozhodli právě pro Ostravu?

V současné době má Ostrava k aktivnímu hudebnímu životu velmi blízko. Je to "region razovity", jak říká Jarek Nohavica. Novinky i standardní hudební žánry tam lidé velmi dobře přijímají a mám dojem, že jsou za každou podobnou akci vděčnější než jinde. Kvůli nedávnému hokejovému šampionátu byla ČEZ Arena kompletně zrekonstruována, čímž vznikl jeden z nejlepších kulturních a sportovních stánků v republice. Podobnou akci si proto zaslouží.

Letos dochází k rozdělení cen na Anděly a Desku roku. Andělé budou v Ostravě, Deska roku 31. ledna v pražském Divadle Kalich. Předpokládáme, že za rok se místa konání obou akcí vymění, případně se přesunou do jiného města.

Loni měla velký úspěch tzv. Andělská ulice, ve kterou se v den předávání cen proměnila pražská Národní třída. Počítáte s něčím obdobným i v Ostravě?

Byl to dobrý nápad s dobrým výsledkem a my jsme rozhodnuti u něho zůstat. V Ostravě se nabízí seznámit veřejnost s legendární Stodolní ulicí, ve které je na osmdesát hudebních klubů s různým zaměřením. V současné době pracujeme na tom, aby se ve zhruba deseti z nich hrálo tak, jako loni na Národní třídě. Andělská ulice tedy vyroste ve Stodolní.

Dozná předávání cen nějakých zásadních změn?

Loni jsme založili důstojnější předávání žánrových cen, kdy jsme udělali sólo ceremoniál pod dohledem televizních kamer. Letos plánujeme, že těmto cenám bude věnován speciální pořad v předvečer předávání Andělů. Měl by se konat v ostravském klubu Fabric opět za přítomnosti televizních kamer. Samostatný televizní sestřih z něho poběží na ČT1 26. března, den po velkých Andělech.

Novinkou je i to, že chceme do hlavního programu dostat o jednu žánrovou kategorii více. K Folku a country se zřejmě připojí Dance a hip-hop.

Kolik kategorií se tedy bude v Andělech vyhlašovat?

Celkem devatenáct, i s žánrovými cenami. Je v tom započítána rovněž speciální cena Prezidenta Akademie pro nejlepší charitativní počin.

Je už jasné, kdo bude předávání cen moderovat a kteří interpreti se při ceremoniálu představí?

O tom se nyní vedou jednání.

Jak bude vypadat lednové vyhlášení Desky roku Allianz 2004?

Měl by to být speciální pořad, který odmění nejprodávanější nosiče a jejich tvůrce bez ohledu na žánr. Vyhlásí se devět základních kategorií, v nichž počítáme i s nejprodávanější videonahrávkou a mluveným slovem. Dvě kategorie se budou týkat nejpopulárnějších písní a interpretů v rozhlasovém éteru.

Jak s odstupem času hodnotíte loňské předávání cen, které se poprvé konalo v režii agentury Petarda Production?

Kvůli doladění a podpisům smluv bylo na přípravu Andělů málo času. Přesto považuji za úspěch, že ceremoniál sledovalo v přímém televizním přenosu v průměru 1,087 miliónu diváků a další půlmilión ho poslouchal v přenosu Radiožurnálu. Naším cílem je laťku udržet nebo zvednout alespoň a sto tisíc diváků. Z toho bychom měli velkou radost.

Reklama

Výběr článků

Načítám