Hlavní obsah

Sobotní finále Eurovize bude bez nás. Aiko v hlasování diváků neuspěla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Především evropští diváci rozhodli ve čtvrtek večer svým hlasováním o dalších deseti účastnících sobotního finále osmašedesátého ročníku písničkové soutěže Eurovision Song Contest ve švédském Malmö. Česká zpěvačka Aiko mezi nimi není. Neuspěla s písničkou Pedestal. Před začátkem druhého semifinále demonstrovalo v místě konání na pět tisíc propalestinských aktivistů. Mezi soutěžícími totiž byla i zpěvačka z Izraele Eden Golanová.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Zpěvačka Aiko (uprostřed) dala do svého vystoupení vše

Článek

Do finále se ze druhého semifinále nakonec probojovali zástupci Lotyšska, Rakouska, Nizozemska, Norska, Izraele, Řecka, Estonska, Švýcarska, Gruzie a Arménie.

Z prvního semifinále postoupili již v úterý účinkující ze Srbska, Portugalska, Slovinska, Ukrajiny, Litvy, Finska, Kypru, Chorvatska, Irska a Lucemburska. V sobotu se k desítce ze semifinálových klání přidají ještě zástupci tzv. velké pětky, tedy Itálie, Španělska, Velké Británie, Francie a Německa a rovněž domácího Švédska.

To bude prvenství obhajovat, loni zvítězila jeho zpěvačka Loreen. Díky ní se letos koná Eurovize právě ve Švédsku. Zajímavé je, že severskou zemi bude tentokrát ve finále reprezentovat norské popové duo Marcus & Martinus.

Podle bookmakerů předních evropských sázkových kanceláří jsou favority letošního ročníku Eurovize zástupci Chorvatska, za nimi následují umělci ze Švýcarska, Ukrajiny, Irska, Francie, Itálie, Nizozemska a Izraele.

Zákaz skrytých vzkazů

Do sobotního finále se v úterý dostala i Bambie Thug (vlastním jménem Bambie Ray Robinson). Je to nebinární osoba, která od roku 2021 aktivně zkoumá různé hudební žánry. Prohlásila, že její vystoupení na Eurovizi není jen pokusem získat hudební uznání, ale také šancí reprezentovat komunitu, která málokdy získá silný hlas v mainstreamových médiích.

Foto: Profimedia.cz

Bambie Thug vystoupila již v úterý

V Malmö zpívala písničku Doomsday Blue, přičemž její vystoupení bylo kombinací burlesky a temného divadla. V jejím make-upu byl nadto skrytý vzkaz. Použila k tomu tělovou barvu a ogam, staré znakové písmo, jež se využívalo v Irsku pro zápis zprvu primitivní irštiny a poté irštiny v době mezi čtvrtým a osmým stoletím našeho letopočtu.

Slogan To Crown the Witch (korunuj čarodějnici) měla Bambie Thug napsaný poblíž pravého oka a na nohou. Ještě před svým vystoupením chtěla na své tělo dopsat hesla „Příměří“ a „Svoboda pro Palestinu“.

Na tiskové konferenci po svém vystoupení ale sdělila, že to po zásahu pořádající Evropské vysílací unie (EBU) nemohla udělat. „Bylo to pro mě velmi důležité, protože jsem pro mír a spravedlnost. Bohužel jsme byli nuceni omezit se pouze na slogan To Crown the Witch,“ sdělila.

EBU to vysvětlila snahou o zachování apolitičnosti soutěže.

V Malmö, kde se koná Eurovize, demonstruje 5000 propalestinských aktivistů

Evropa

Eurovize zná prvních deset finalistů. Postoupil i Fin s holým pozadím

Hudba
Související témata:

Výběr článků

Načítám