Hlavní obsah

Eurovize zná prvních deset finalistů. Postoupil i Fin s holým pozadím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmašedesátý ročník hudební soutěže Eurovision Song Contest má za sebou první semifinále. Proběhlo v úterý večer v hale ve švédském Malmö a hlasující diváci z něj poslali do sobotního finále zástupce deseti zemí. Česká zpěvačka Aiko do soutěže zasáhne až ve druhém semifinále, které se uskuteční ve čtvrtek.

Foto: Profimedia.cz

Kontroverzní zástupce Finska Windows95man

Článek

Do finále se v úterý v noci dostali účinkující ze Srbska, Portugalska, Slovinska, Ukrajiny, Litvy, Finska, Kypru, Chorvatska, Irska a Lucemburska. Pět zemí pak nepostoupilo.

Největší vzrušení vyvolalo vystoupení finského zástupce, který si říká Windows95man. Během svého pobytu na pódiu byl téměř obnažený ve spodní části těla, v televizi jej však kameramani snímali tak, aby nic podstatného nebylo vidět. Publikum si svým výkonem nicméně získal.

Zpěvačka Aiko, která na letošní Eurovizi reprezentuje Českou republiku s písničkou Pedestal, se představí ve druhém semifinále. Vystoupí pátá v pořadí a soupeřit bude s dalšími patnácti zpěváky a skupinami.

Foto: Jessica Gow, Reuters

Zpěvačka Aiko (třetí zleva) se už v Malmö chystá na své čtvrteční vystoupení. Na snímku je se svými tanečnicemi

Světoví bookmakeři jí ale příliš šancí na postup do finále nedávají. Podle serveru Eurovision World vidí její naděje jen na dvacet čtyři procent, což znamená mezi účastníky druhého semifinále patnáctou příčku.

Do Prahy přijede Loreen

V úterý oznámila koncertní agentura Fource Entertainment, že v Praze vystoupí loňská vítězka Eurovize, švédská zpěvačka Loreen. Představí se 27. února příštího roku v klubu Roxy.

Foto: Fource Entertainment

Loreen vyhrála Eurovizi dvakrát

Narodila se ve Stockholmu marockým imigrantům a o svém pěveckém talentu dala poprvé vědět, když se ve dvaceti letech zúčastnila talentové soutěže Idol, ve které skončila čtvrtá. Pak několik let působila ve švédské televizi, ať už před kamerou, nebo v roli produkční. Od své první výhry v Eurovizi v roce 2012 už záři reflektorů neopustila, v rodném Švédsku ji znají všichni.

Poté, co se v roce 2017 prezentovala jako bisexuálka, je součástí hudebních programů akcí pro menšiny v celé Evropě. „Chci prostě najít lásku,“ říká, když se někdo ptá na její sexualitu.

Začíná Eurovize. V Malmö se očekávají protesty, Aiko vystoupí ve čtvrtek

Hudba

Politická píseň? Izrael by mohl být diskvalifikován z Eurovize

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám