Hlavní obsah

RECENZE: Zabijácké songy The Vaccines

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britští rockeři The Vaccines mají jednu nespornou přednost. V jejich repertoáru je několik písní, které snadno ulpí v posluchačově paměti a stanou se pro něj na nějaký čas nepostradatelné. Není jich přehršel, repertoár kapely nezdobí mnohé prověřené hity z hitparád ani z klubových rádií. Přesto byla při svém středečním koncertu v naplněném pražském klubu Roxy schopna hravě udržet pozornost publika od začátku do konce, a ještě ho přitom bavit.

Foto: Petr Horník

Justin Hayward-Young zpíval s naprostou přirozeností a lehkostí.

Článek

The Vaccines vydali šest studiových alb. Dvě první, a to čtrnáct dnů staré, jsou skvělá, další nadprůměrná. Posbírali z nich dvacet písniček a seřadili je do koncertního bloku i s přídavkem přesně tak, aby se tento nemusel prodírat k finální gradaci, neboť ta přicházela s každou skladbou.

Na pódiu si zachovali albový sound, což znamená i to, že hlas Justina Haywarda-Younga zněl jako z nějaké velké haly. Přidali ale na intenzitě zvuku. S tímto vkladem se pak jednotlivé písničky, bez ohledu na to, ze kterého alba jsou, staly hudebními zabijáky, samozřejmě myšleno v nejpozitivnějším smyslu toho spojení.

Foto: Petr Horník

Zpěvák Justin Hayward-Young a baskytarista Árni Árnason v pražském klubu Roxy

V koncertním obsazení pětičlenná skupina, posílená o Matta Hilla, klávesistu a kytaristu v jednom, odehrála všechny své písně s plným nasazením, spolupodílela se na zvuku, který posluchače doslova tlačil k nějaké reakci. Podstatnou roli v tom samozřejmě hrálo to, že písničky The Vaccines jsou krátké, úderné, skočné, bytostně rockové, syrové a přitom hutné.

Když všichni z kapely zpívali, byl jejich tlak dvojnásobný, když v některých z nich zněly tři kytary, což znamená, že se jí kromě Timothyho Lanhama a Hilla chopil i zpěvák Hayward-Young, byl trojnásobný.

Během hodinu a čtvrt trvajícího koncertu diváci opakovaně naskakovali na euforickou vlnu, kterou kapela na pódiu nevysvětlitelným způsobem vyráběla a posílala mezi ně. A bylo jedno, jestli zrovna hrála písně z nového alba Pick-Up Full of Pink Carnations, nebo z některého staršího.

The Vaccines servírovali zabijácké songy. Nikdo z kapely na pódiu nechyboval a výsledkem byl strhující rockový koncert, na němž formace vše pravila jen muzikou.

Výtvarná podoba scény byla jednoduchá, postavená pouze na přítomnosti květin, a nepřišly ani žádné světelné či pyrotechnické efekty. Přesto to byl pro každého rockera zážitek.

The Vaccines
Roxy, Praha, 24. ledna
Hodnocení: 90 %

Kapela The Vaccines: Každá deska je odpovědí na tu předchozí

Kultura

RECENZE: The Vaccines velí pokračovat v tanci

Hudba

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám