Hlavní obsah

Místo Davidovy hvězdy palestinská vlajka. O londýnskou sochu Amy Winehouse se zajímá policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýnská policie řeší případ kulturně-politického vandalismu. Jeho hlavní podstatou je přelepení Davidovy hvězdy nálepkou s palestinskou vlajkou na přívěšku, který je součástí sochy Amy Winehouse. Slavná zpěvačka zemřela v roce 2011. Aktivně se hlásila k židovské víře.

Foto: Profimedia.cz

Socha Amy Winehouse

Článek

Amy Winehouse žila v londýnské čtvrti Camden. Zesnula ve věku 27 let a již deset let ji připomíná socha v životní velikosti v části Camden Market. Světová média o tom, že byla „poškozena“, informují s tím, že nejde jen o vandalismus.

Policie, jak uvedla, případ bere vážně, protože fotografie, která vše dokumentuje, začala velmi rychle kolovat na sociálních sítích. Jak mimo jiné informuje Variety.com, vyvolala tam velmi silné emoce.

V rámci vyšetřování se teď vyhodnocují kamerové záběry z místa. V souvislosti s tím ujišťují úřady veřejnost, že nálepka na Davidově hvězdě dlouho na soše nebyla.

Britská organizace Kampaň proti antisemitismu nicméně uvedla, že je to skoro jedno a že jde o jasný důkaz vzrůstající nenávisti vůči Židům v zemi: „Zakrytí Davidovy hvězdy, symbolu judaismu, na soše britsko-židovské zpěvačky nálepkou s vlajkou Palestinské samosprávy je antisemitské. Právě teď 69 % britských Židů tvrdí, že méně často dávají viditelně najevo známky svého židovství. Když to neprojde ani soše Židovky, je to nějaké překvapení?“

Fotografie z filmu o Amy Winehouseové vyvolaly kontroverze, fanoušci navrhují bojkot

Kultura

Rok po smrti prodává Winehousová stále milióny písní

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám