Hlavní obsah

Fotografie z filmu o Amy Winehouseové vyvolaly kontroverze, fanoušci navrhují bojkot

Že vzniká celovečerní film Back to Black, který přiblíží život britské zpěvačky Amy Winehouseové, bylo oznámeno relativně nedávno. Velmi rychle však dokázal naštvat některé fanoušky i filmové diváky. Přestože se o jeho produkci starají i blízcí zpěvačky, panují již nyní pochybnosti, zda by si toto umělkyně, která zemřela v červenci roku 2011, opravdu přála a jestli si to zaslouží.

Foto: Profimedia.cz

Amy Winehouseová na festivalu Glastonbury v roce 2007.

Článek

I když se biografickým filmům často vyčítá, že za jejich produkci odpovídají lidé, kteří nikdy nebyli se ztvárněnými postavami blíže spojeni, v případě filmu o Winehouseové lze tuto námitku odmítnout. Režisérkou je zpěvaččina kamarádka Sam Taylor-Johnsonová, jež byla nominována na cenu BAFTA za film Nowhere Boy (2009), který vypráví o problémovém dětství člena skupiny Beatles Johna Lennona. Scénář napsal Matt Greenhalgh, autor ceněného snímku Control (2007) o Ianu Curtisovi, frontmanovi britské formace Joy Division.

Přes uznání minulé práce obou tvůrců zazněly na jejich adresu i kritické poznámky. Výběr režisérky například mnozí zpochybňují kvůli tomu, že natočila kontroverzní snímek Padesát odstínů šedi (2015), filmovou adaptaci erotického románu E. L. Jamesové. To ji v očích řady fanoušků nedělá pro realizaci filmu tou pravou. Taylor-Johnsonová nicméně zdůrazňuje, že její práce má plnou podporu zpěvaččina otce Mitche Winehouse.

V roce 2015 byl natočen oscarový dokument Asifa Kapadii Amy, jenž tehdy velmi rozčilený Winehouse kritizoval za to, že „uvádí diváky v omyl“. Záhy oznámil, že chystá realizaci nového filmu podle vlastních znalostí života své dcery.

Fanoušci ho přitom již řadu let považují za osobu, která je spoluzodpovědná za zpěvaččinu smrt. Má nálepku muže, jenž chce odchod své dcery za každou cenu zpeněžit.

Malá podobnost

Když byly zveřejněny první snímky z natáčení filmu, hned se k nim spustila velká diskuse. Uživatelé internetu poukázali na to, že ačkoli šestadvacetiletá britská herečka Marisa Abelová v hlavní roli má pro zpěvačku charakteristický účes, podobnost tím končí. Obvinili ji dokonce z toho, že vypadá jako parodie na Winehouseovou anebo že si snad spletla záměr a měla by natáčet další pokračování filmové série Scary Movie.

Foto: Profimedia.cz

Fanouškům Amy vadí mimo jiné nedostatečná podoba herečky s jejich idolem.

Jedna z prvních natočených scén vypráví o zatčení Blakea Fieldera-Civila, kterého hraje Jack O’Connell. První fotografie ukazují, že se celá akce odehrává na ulici a filmová Amy Winehouseová na celou situaci reaguje velmi hystericky. Ve skutečnosti byl Fielder-Civil zadržen ve zpěvaččině domě, a ta přitom údajně nervózně nereagovala.

Na sociálních sítích se po tom všem objevily výzvy k úplnému ignorování filmu, jakmile se dostane do kin. „To je nehorázné. Můžeme se všichni dohodnout na bojkotu tohoto filmu, až bude uveden do kin? “ stojí v jedné reakci. „Jeho výroba by měla být okamžitě zastavena,“ tvrdí se zase v jiné.

„Prosím, nepodporujte film o Amy Winehouseové. Je to nechutný pokus vybrat peníze pro lidi, kteří ji v minulosti ponižovali. Její otec ji opustil, teď těží z její slávy a filmem si vytváří nepravdivou image,“ konstatoval jeden z fanoušků.

Celá záležitost je dalším pokračováním diskuse o tom, jak by se v životopisných snímcích měly zobrazovat tragédie skutečných hvězd. Loni se například hodně mluvilo o filmu Blondýnka, jenž pojednává o životě americké herečky Marilyn Monroe. Tvůrci byli kritizováni za to, jak ji ztvárnili. Zdá se, že cosi podobného čeká i na realizační tým filmu Back to Black.

Reklama

Související témata:
Film Back to Black

Související články

Výběr článků

Načítám