Hlavní obsah

Jubilant Roman Horký věří, že na něj jeho největší osudová píseň ještě čeká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek v Hrubšicích u Ivančic a jeho sál předků patřily v sobotu 2. března večer oslavenci Romanu Horkému z kapely Kamelot. Oblíbený moravský autor a zpěvák slavil se zhruba stopadesátkou pozvaných kamarádů šedesátku. Po přivítání s každým příchozím všem zahrál v premiéře ještě nevydanou nejnovější píseň, kterou nazval Šedesátá míle, a sklidil za ni obrovský aplaus.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Jubilant Roman Horký (druhý zleva) slavil se svými přáteli.

Článek

„Nerad se ohlížím a nerad bilancuji. Ale šedesátka je přece jen věk, kdy to myslím každého nutí tak trochu se podívat za sebe. Nevzal bych nic zpět z toho, co mě potkalo, zakusil jsem i těžké chvíle, ale těch radostných bylo mnohem víc, a kdyby nebylo písniček, nikdy bych nepoznal ty tisíce nádherných lidí,“ řekl exkluzivně Novinkám zpěvák při čekání na nádvoří na jednoho z hostů nejvzácnějších.

Z Prahy mu přijela gratulovat i s přáteli hudební legenda, šestaosmdesátiletý zakladatel kapely Kamarádi táborových ohňů Franta Hacker.

„To jsou právě okamžiky, o kterých mluvím a které mi dopřálo zpívání,“ poznamenal viditelně dojatý Roman, který má za sebou přes 350 vydaných a na ochranném svazu autorů registrovaných písní, zlaté i platinové desky, čtyřiadvacet alb, pětadvacáté na cestě.

Roman Horký z Kamelotu: U svého stylu zůstaneme až do smrti

Kultura

K dalším gratulantům patřila například i Ilona Csáková, folková královna Pavlína Jíšová či český „Frank Sinatra“ Laďa Kerndl.

„Šedesátku, nebo jak já tomu teď říkám šedesátou míli, nepovažuji za životní předěl, ale spíše mám pocit, jako bych dozrál, a doufám, že je přede mnou ještě krásná cesta, kterou zároveň považuji současně za cíl,“ svěřil se zpěvák, často označovaný jako folkař. Sám takové zařazení necítí.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Mezi gratulanty, které vítal Horký na zámeckém nádvoří, byl i legendární Franta Hacker, zakladatel kapely KTO (uprostřed).

„Považuji se za skladatele a interpreta písní, které vycházejí z pocitů a chtějí něco sdělit. A to je celé,“ míní.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

O Romanu Horkém kamarádi vědí, že na sladké moc není. A tak i narozeninový dort byl celý z masa, šunky a sýrů.

Myslí si, že s přibývajícím věkem se mu skládá čím dál líp. „Asi je to logické. Člověk má přece jen víc zkušeností, a když se k tomu přidá pohoda, kterou já kolem sebe díky nejbližším a kamarádům cítím, pak je o čem zpívat. Ostatně od prosince jsem napsal už sedm nových písní, z nichž právě Šedesátá míle je ta stěžejní, a stejný název ponese i moje pětadvacáté album, které chci vydat na konci roku i jako poctu kapele Kamelot,“ dodal.

Za největší dárek k šedesátinám, který si nadělil už s předstihem, považuje poslední desku Zaprášené diamanty. Jsou to písničky prvorepublikových trampů z dvacátých až čtyřicátých let minulého století.

„Vyrůstal jsem na nich a při tvorbě desky jsem vycházel ze starých zpěvníků, které sbírám.“

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Ke gratulaci od kamarádky Ilony Csákové patřila i pusa.

A jaké má přání do budoucna? „Snažím se příliš neplánovat, a pokud to půjde, dál tvořit písně, které nebudou lhát. Kdyby jich přede mnou bylo jen deset, které se budou líbit, budu spokojený a řeknu si, že to mělo význam,“ vyznal se Novinkám oslavenec.

Jak však vzápětí přiznal, pevně věří tomu, že jeho celoživotní hit má teprve před sebou. „Říká se tomu opus magnum a já doufám, že ten můj na mě stále někde čeká a přijde,“ dodal Roman Horký, kterého dosud zřejmě nejvíc proslavila píseň Zachraňte koně.

Roman Horký z kapely Kamelot: Staré trampské písně jsou pro mě národní poklad

Kultura

O Horkého z Kamelotu se zajímá policie

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám