Hlavní obsah

Jožo Ráž: Žijeme, tak musíme hrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opět je vyprodáno. Respektive zbývá na ně pár vstupenek. Řeč je o čtyřech zářijových koncertech skupiny Elán, které - vždy po dvou - proběhnou v Praze a o týden později v Bratislavě. „Ten zájem je obrovský,“ komentuje vše Jožo Ráž, zpěvák a frontman legendární slovenské kapely.

Jožo RážVideo: Elán

 
Článek

Elán je první skupina, která po sobě dvakrát vyprodala pražskou O2 Arenu i bratislavský Zimní stadion Ondřeje Nepely. Jaký je to pocit?

To je těžké říci. Ale asi standardní. Vždycky jsme všechno vyprodali.

Druhé koncerty Elán 70 se jmenují ještě Pre Vaša… Jak se budou lišit od těch prvních?

Půjde o víc momentů. Koncert bude sestaven tak, aby Vaša uctil. Kromě toho se budou moci diváci podílet na výběru repertoáru, který budeme hrát.

Vašo z Elánu odešel v 80. letech. Vy jste pak vydal nejúspěšnější album Detektívka (1986). Zazní i to?

Myslím, že koncerty se budou obecně vztahovat k celé historii Elánu, nezaměříme se konkrétně na žádné období, ani na to, když tam Vašo nebyl… On tam totiž stejně byl, spolupracoval s námi stále.

Zemřel Vašo Patejdl

Kultura

Jaké to bude stát na pódiu bez něj?

Bude to určitě těžké. Vašo je nenahraditelný. To je jasné. Ale co jiného nám zbývá? Žijeme, tak musíme hrát.

V prodeji jsou i lístky opravňující na přístup do VIP zóny, kde bude i legendární automobil z filmu Rabaka (1989) režiséra Dušana Rapoše. Zachycuje skupinu, která se po rozpadu rozhodne pro návrat na pódia. Jak jste vůz našli?

To bylo velmi složité, někde chátral, kdesi v poli, v kůlně postupně rezavěl. Pak ho objevili kluci, kteří ho dali dohromady, kompletně ho opravili, dali do něj výkonný motor… Je z něj nyní bomba.

Byly doby, kdy o něm, tedy o speciálně upravené škodovce, snil nejeden muž. V čem byla jiná?

Byl to vůz výborného automobilového závodníka Doda Studeniče. Byl poskládaný z nejrůznějších dílů pocházejících z jiných aut, z jiných modelů. Já už ani nevím, kde vše přesně bylo. Vím pouze to, že zadní světla byla snad z nějakého fiatu. Škodovka měla širší blatníky, širší gumy, silný motor… Bylo to výborné auto.

Elán v klipu k písni Čaba neblázniVideo: IIME LTD

Pojďme zas k hudbě. Jakou ze svých písniček máte nejraději?

To nevím. Nemám žádnou nejoblíbenější písničku, protože všechny moje písničky jsou jako moje děti. Mezi nimi také nerozlišujete, máte je rádi stejně.

Dobře. Překvapilo vás, že jste koncerty v Praze a v Bratislavě vyprodali za pár týdnů, rok a půl před nimi?

Nechci vypadat moc namyšleně, ale překvapený jsem nebyl. Věděli jsme, že lidé je chtějí, bylo tak jasné, že se vyprodají.

Nebyl jste překvapený ani tehdy, když jste přidali před dvěma měsíci další dva koncerty, a ty jsou také skoro vyprodané?

V podstatě ne.

V roce 2013 jste jeli akustické turné. Přemýšleli jste někdy nad tím, že byste i své velké koncerty, pro pár desítek tisíc lidí, zahráli akusticky?

Tohle je problematické. Akustický koncert se hodí pro tři sta, šest set, tisíc lidí, maximálně. Je tam velký kontakt mezi nimi a námi. Ve sportovní hale, ve velké aréně máte obří světla, která osobní kontakt přerušují. Je těžké tam udělat hudební unplug verzi. Proto si nemyslím, že by to byl dobrý nápad.

Troufli byste si i na třetí koncert v Praze, třetí koncert v Bratislavě, který by se uskutečnil záhy po dvou vyprodaných?

To je těžká otázka. Určitě si troufáme na všechno. Nebojím se ničeho. Ale to je v božích rukách.

Hypoteticky. První i druhá várka hlásí vyprodáno po 8-9 týdnech. Tipnete si, jak dlouho by to trvalo u třetí?

Myslím si, že stejně rychle. Ten zájem je obrovský.

Novinky rozhovor získaly od kapely exkluzivně. Otázky z videa prošly běžnou editací. Rozhovor je od neděle večer dostupný i na instagramovém účtu kapely.

EXKLUZIVNĚ. Poslední rozhovor Vaša Patejdla pro Elán: Člověk nemusí jezdit v limuzíně, aby žil

Kultura

Skupina Elán pokřtila výpravnou knižní biografii. Prodává se za 34 400 Kč

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám