Hlavní obsah

Elán nekončí. Má novou píseň, bude hrát se symfoniky a plánuje další aktivity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po pěti letech vydává skupina Elán novou písničku. Po šestapadesáti letech se na pódiu představí se symfonickým orchestrem. Má také nového klávesistu Pavola Bartovice. A má i další plány. Nahrává nové písně, možná bude celá deska a chystají se další koncerty. Skupina to oznámila v pondělí v Praze.

Foto: Petr Horník, Novinky

Slovenská hudební skupina Elán. Na snímku Ján Baláž, Štefan Bugala, nový člen Pavol Bartovic, Peter Farnbauer, Ľubo Horňák, Jožo Ráž.

Článek

„Elán nikdy neskončí, to je jasné. Budou ještě nějaké koncerty. Máme materiál na nové písničky a snad vyjde i nová deska,“ řekl zpěvák a baskytarista Jožo Ráž. „Víte, pódium a publikum miluju. Dávají mi obrovskou sílu a jsem na nich závislý.“

Nová skladba se jmenuje Znova sa ma dotkni a jejím autorem je dlouholetý klávesista Elánu Ľubo Horňák. Text napsal Juraj Soviar.

„Pokud ta písnička pomůže lidem tak, jak pomohla mně, pak žádná ztráta není ztrátou a v životě nic neskončilo. Před pěti lety jsem přišel o velmi blízkou osobu, a ta ztráta se teď přetavila do této skladby,“ vysvětlil Horňák s tím, že je to píseň velice osobní.

Jožo Ráž: Žijeme, tak musíme hrát

Hudba

Natočeno k ní bylo lyric video, které bude v nejbližších dnech zveřejněno. Na streamovacích platformách už písnička je.

Poprvé se symfoniky

Elán naposledy vystoupil v roce 2018, kdy své československé halové a open air turné uzavřel ve vyprodané pražské O2 areně. Poté oznámil konec působení na pódiích. Jožo Ráž svůj odchod zdůvodnil tak, že končit chce. Nyní má už ale kapela v plánu další vystoupení.

„Všechno, co říkám, myslím vážně. Tenkrát prostě byla taková situace,“ vysvětlil Ráž.

Na prahu podzimu letošního roku zahraje Elán v Praze a Bratislavě. V české metropoli 20. a 21. září, ve slovenské 27. a 28. září. K těmto koncertům přibyla ještě vystoupení se symfonickým orchestrem. V Bratislavě proběhne 29. září letošního roku a v Praze 7. února roku příštího.

„Více než padesát let mě moji spoluhráči vybízeli, abychom hudbu Elánu spojili se symfoniky. Já to vždycky odmítal, necítil jsem to tak. Nyní, na konci kariéry, je asi nejlepší čas ukázat se i v takovém složení. Podle prvních zkoušek usuzuji, že to bude skvělé,“ uvedl Ráž. „Smyčce a dechy hudbě Elánu dodají ještě větší sílu a energii.“

Foto: Petr Horník, Novinky

Jožo Ráž, Pavol Bartovic, Ján Baláž

„Bude to náš klasický rockový koncert v doprovodu symfonického orchestru. Pracujeme na kompozicích každý den a zní to opravdu skvěle. Bude to zážitek nejenom pro fanoušky, ale také pro nás,“ doplňuje kytarista a zpěvák Ján Baláž a dodává, že kapela pečlivě vybírala těleso, které písničky Elánu nastuduje.

Zvolila Bohemian Symphony Orchestra Prague s šéfdirigentem Martinem Šandou. Orchestr absolvoval několik evropských turné s Deep Purple, Europe nebo Alice Cooperem. Spolupracoval rovněž se španělským operním pěvcem Josém Carrerasem a britsko-singapurskou houslistkou Vanessou Mae.

První zkoušky už proběhly, dokonce jsme se potkali už ve studiu. Aranže chystáme s Ľubem Horňákem,“ vysvětlil Šanda. „Nechceme při nových aranžích porušit image a rockový zvuk Elánu,“ dodal Horňák. „Věřím, že se nám podaří připravit nějaké překvapení.“

Nový klávesista

Novým členem Elánu je mladý Pavol Bartovic. S kytaristou Jánem Balážem je momentálně i členem kapely Modus. Do sestavy přišel, aby se stal druhým klávesistou.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Pavol Bartovic

„Jsem rád, že mě Elán oslovil. Je to československá legenda, a tak když se mě muzikanti zeptali, jestli do toho jdu, bylo mi jasné, že taková nabídka se neodmítá,“ řekl Bartovic. „Nepřicházím ale jako náhrada Vaša Patejdla. Ten je nenahraditelný, to všichni víme.“

Zkoušet s kapelou začne na konci května.

Šestapadesátý rok

Skupina Elán vznikla v roce 1968. Vydala patnáct studiových alb, pět anglických alb i řadu kompilací. Její koncert v Praze na Letné vidělo na sto tisíc fanoušků. Roku 2007 hrála v newyorské Carnegie Hall.

Pilířem kapely jsou Jožo Ráž (zpěv, baskytara) a Ján Baláž (zpěv, kytara). Jeden ze zakladatelů kapely Vašo Patejdl (klávesy, zpěv) zemřel loni v srpnu.

Elán přidává třetí koncert. Bude opět v Praze

Hudba

Skupina Elán: Některé věci v naší knize budou lidi nejspíš šokovat

Kultura

Výběr článků

Načítám