Hlavní obsah

Hrůzy bojů z první linie. Centrum DOX představuje válečné fotografy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Často vybaveni jen vlastním fotoaparátem přinášejí informace z první linie světových konfliktů. Berou svou profesi jako službu veřejnosti. Výstava s názvem Upfront: Váleční fotoreportéři v pražském Centru současného umění DOX představuje práce 23 současných fotoreportérů ze španělsky mluvících zemí.

Hrůzy bojů z první linie. Centrum DOX představuje válečné fotografy Video: Novinky

 
Článek

Emotivní snímky pocházejí z míst různých konfliktů po celém světě, například Blízkého východu, Afriky a Latinské Ameriky. Název projektu odkazuje k nebezpečným předním liniím, ve kterých se tito fotoreportéři pohybují. Díky jejich nasazení a statečnosti je možné nepřímo sledovat dění v těchto oblastech téměř z „první řady”.

Mnohé z více než sedmi desítek snímků svědčí o tom, že jejich autoři skutečně pracovali v „první linii”. Dokazuje to například fotografie Álvara Ybarry Zavaly, na které voják konžské armády drží lidskou ruku a pohlavní orgány, které právě odřízl jednomu z mrtvých bojovníků Národního kongresu pro obranu lidu.

Fotoreportéři jsou často na volné noze, bez jakéhokoli institucionálního zázemí. Vydávají do nejhorších a nejnebezpečnějších míst a konfliktních zón, od Afghánistánu, přes Sýrii, Kongo, Libyi nebo Haiti, aby mohli podat svědectví.

Jsou vybaveni jen fotoaparátem a odvahou, aniž vědí, kdy a zda se vůbec vrátí
Ramiro Villapadierna, kurátor výstavy

„Tito fotografové a fotografky jsou vybaveni jen fotoaparátem a odvahou, aniž vědí, kdy a zda se vůbec vrátí. Někteří z nich byli v průběhu své práce uneseni, trpěli hladem či byli v nejhorším případě zabiti. Toto vše podstupují bez záruky, že jejich snímkům bude dnes, v době zahlcenosti obrazy a informacemi, věnována patřičná pozornost,“ vysvětluje kurátor výstavy Ramiro Villapadierna. Sám jako fotoreportér působil ve střední Evropě a na Balkáně v 90. letech.

Věznění i smrt

„Profesi fotoreportéra považujeme za jednu z nejnebezpečnějších na světě. Když jsme výstavu připravovali, jeden ze zde vystavovaných fotografů byl v tu dobu vězněn v Sýrii. Poté byl naštěstí propuštěn. V průběhu výstavy však byli uvězněni a následně propuštěni další tři fotoreportéři. Chceme zde vzdát i čest fotoreportérovi, kterého jsem znal v době, kdy jsem působil jako fotoreportér v Sarajevu v průběhu tamějšího válečného konfliktu, a který později zemřel při výkonu své profese,“ doplnil Villapadierna.

Fotografie doplňují videa, zvukové záznamy a návštěvníci uvidí i reportérskou výbavu nebo sadu pro přežití.

Mnozí tito autoři fotografií byli oceněni prestižní Pulitzerovou cenou nebo uspěli v soutěži World Press Foto. Výstava je putovní a byla poprvé představena v Madridu loni na podzim. V galerii umění DOX bude k vidění do 23. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám