Hlavní obsah

Herečka Sára Korbelová: Nebylo pro mě lehké říct si o pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále častěji se objevuje v seriálech, pravidelně ji vídají diváci Ulice, kde představuje Kristýnu. Herecké a sportovní geny podědila po svém dědečkovi, hojně obsazovaném filmovém kaskadérovi. Ačkoli má Sára Korbelová (20) dostatek práce a její život se zdá být zalitý sluncem, dokázaly ji potrápit psychické potíže.

Foto: Milan Malíček - Právo, Styling Liza Ovcharenk

Vášeň pro hraní a vytváření různých postav v sobě objevila už v dětství. Baví ji také tanec a práce s dětmi.

Článek

Postava Kristýny v seriálu Ulice opustila studium na vysoké škole, což se nelíbí jejím rodičům. Vy jste mi loni řekla, že nestíháte školu, že se vám nedaří najít balanc mezi studiem a prací. Stále to trvá?

Ano, stále. Loni jsem dostala roli v novém seriálu Sex O’Clock, který od března poběží na internetové platformě Voyo. Natáčel se od srpna do konce října ve Zlíně. Jakmile jsem zjistila, že v něm budu hrát, věděla jsem, že s tím škola nepůjde dohromady.

Určitě se chci někdy na nějakou vysokou vrátit. Na rozdíl třeba od medicíny nebo práv ji v herectví nepotřebuji k tomu, abych mohla dál pracovat. Školu vnímám jako možnost vzdělat se v něčem, co naopak tolik neznám. Ale ke spokojenému životu vysoká škola potřeba není.

Přestože rodiče nemají nic společného s uměleckou branží, vy i vaši dva bratři se věnujete herectví. Dědeček byl slavný filmový kaskadér Karel Engel, hrál ve více než 450 filmech. Došlo u vás k obgeneračnímu podědění genů?

Určitě, vzhledem k tomu, že to zasáhlo všechny tři sourozence. Je zvláštní, že nám herectví nikdo nijak nepodsouval, ale stejně jsme si k němu s bráchy našli cestu. Každý po vlastní ose. Moc nás to baví. Akorát je škoda, že se dědeček dožil jen našich začátků, zemřel totiž na konci roku 2018. Věřím, že by na nás byl hrdý.

Foto: archiv TV Nova

Herečka Sára Korbelová v seriálu Ulice.

Váš dědeček byl také sportovec, zápasník v polotěžké váze, několikanásobný mistr republiky, který zápasil dokonce na olympijských hrách 1972 v Mnichově. V kterém filmu se vám nejvíc líbil?

(Přemýšlí) Možná ho mám nejradši ve Slunce, seno, jahody, kde hrál v páru, který si jde do vesnice koupit statek a bloudí lesem, kde straší. Pak s ním mám hodně spojené Tři mušketýry, protože jsem od něho jako malá dostala scénář. Točili je ještě před tím, než jsem se narodila.

Od dvanácti let působíte v Divadle na Vinohradech, kde pracujete s dětskými herci. Co to obnáší?

Když mají v nějaké inscenaci hrát děti, vybere je na základě castingu Veronika Duchková, která působí v divadle jako hlavní šéfka dětského oddělení. Pak přicházím na scénu já, kdy s nimi opakuji text, trávím zkoušky a vlastně tlumočím do dětské mluvy, co po nich režisér chce.

Vysvětlím jim, co mají dělat, a pak to s nimi zkouším i v šatně. Celou dobu děti hlídáme, kdyby se cokoliv stalo, jsme tam pro ně. Dohlížíme třeba i na to, aby najednou nechtěly na záchod, když mají jít na jeviště.

Kvůli roli v seriálu Ulice jste prošla castingem, nebo zavolali rovnou vám, protože potřebovali hezkou dívku v nové dějové rodinné lince?

Prošla jsem castingem. Ale bála jsem se, že tu roli nedostanu. Odjížděla jsem zrovna na školu v přírodě, takže na casting jsem dorazila v teplákách a s krosnou na zádech, abych pak rovnou odjela na autobusové nádraží. Všechny ostatní holky tam byly načančané, krásně upravené, s kabelkami. Připadala jsem si úplně mimo.

Pak jsem se dověděla, že Volákovi, rodina mojí postavy Kristýny, jsou z Jihlavy, kam jsem jela na tu školu v přírodě. Vzala jsem to jako dobré znamení. A vyšlo to!

Foto: archiv TV Nova

Herečka Sára Korbelová v seriálu Ulice.

Jak jste si užívala hlavní roli v komediálním seriálu Sex O’Clock o problematice dospívání?

Fantasticky! Sex O’Clock režíroval Jan Bártek, se kterým se znám z Lásky v čase korony, a Karolína Zalabáková, scénář napsal Matěj Randár. Jsou úžasní a skvěle se s nimi pracovalo. Za tři měsíce, co se seriál točil, nevznikla ani jedna ponorka. Vlastně jsme si s herci a štábem vytvořili takovou rodinu, ve které vládla příjemná atmosféra.

Role Emy znamenala velkou výzvu, myslím si, že některým divačkám může být hodně blízká. Zajímá se o ekologii, nosí japonský street style, dělá atletiku a má velké tajemství. Taky poslouchá K-pop, jako já. Je to něčím nové, jiné.

Čím?

V Česku se něco takového nenatočilo v tom směru, jak otevřeně se mluví o sexualitě, sexu, vztazích, o věcech spojených s dospíváním. Všechno je v seriálu ukázané, takže to člověk může reálně prožívat s postavami.

Se studem jste problém neměla?

Všichni jsme se shodli na tom, že bylo absolutně skvělé mít koordinátorku intimity, což je v zahraničí standardem, u nás zatím ne. Před natáčením jsme my dospívající měli workshop, abychom si na sebe navykli, při intimních scénách se cítili v pohodě, respektovali se. I štáb byl dobře připravený. Všichni to brali profesionálně, s respektem, fungovalo to úžasně.

Zatím jsem vás vnímala spíš v dílech ze současnosti, ale máte za sebou i fantasy pohádku Princezna zakletá v čase 2. Bylo příjemné odskočit si z reality do fantazijního příběhu?

Rozhodně! Jsem velkou fanynkou seriálu Zaklínač, dlouho jsem si chtěla zahrát v něčem takovém. A přišla tahle nabídka. Kouzelné kostýmy, mohli jsme čarovat, natáčelo se na zámcích a v kulisách na Barrandově. Hraju alchymistku Lóru, co ovládá magii runy života. Lóra je velká fanynka prince Jana, kterého hraje Marek Lambora, s ním jsem se už znala z Divadla na Vinohradech, takže to bylo fajn.

Na nedostatek práce si asi nestěžujete?

Zatím naštěstí ne, ťukám to a doufám, že to tak bude pokračovat. Teď točím Ulici a v Divadle na Vinohradech zkoušíme novou hru Danny Smiřický (Příběhy inženýra lidských duší) podle předlohy Josefa Škvoreckého, která bude mít premiéru 27. ledna. Má pěknou hudbu, tancování.

Ráda tančíte, že?

Jo, jo, jeden z mých dalších snů je zúčastnit se soutěže StarDance, kterou odmala sleduji. Ráda tančím, věnovala jsem se nějakou dobu i společenským tancům, krátce i baletu. Tanec je moje oblíbené hobby.

Ještě se vraťme k Ulici. Je patrné, že se Kristýna po rozchodu s přítelem hledá a teď se jí do života vloží i psychoterapeutka. Ocitla jste se někdy v podobně svízelné situaci „na sesypání“?

Ano, mezi čtrnácti a šestnácti jsem si prošla nějakými psychickými problémy a ještě mě občas trápí úzkosti. Ale rozhodně je už umím mnohem lépe zvládat a pomohlo mi i chodit na terapie a trochu změnit přístup, s jakým věci beru.

Když mi to tehdy začalo, uzavřela jsem se do sebe a nikomu to neříkala. Připadala jsem si hrozně. Jak jsem se nikomu nesvěřovala, a tedy to ani neřešila s odborníkem, začalo se to zhoršovat. Došlo to do bodu, kdy jsem dostala šílený stav úzkosti, který trval téměř tři dny v kuse. Něco hrozného. Tehdy mi přítel řekl, že to doma musím říct, nebo to udělá on.

Šla jsem s tím tedy ven a mamka mi pomohla najít psycholožku. Nebylo pro mě lehké, říct si o pomoc. A přijmout ji.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Divadlo na Vinohradech

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám