Hlavní obsah

Harry Potter asi zlomí rekordy v prodeji knih

Právo, Novinky, ČTK, BBC, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/PRAHA

O půlnoci (1:00 SELČ) se v Británii a v dalších čtrnácti zemích začne prodávat šestý díl ságy o čarodějnickém učni Harry Potterovi nesoucí název Harry Potter a Princ dvojí krve. Očekává se, že by nový díl mohl strhat rekordy v prodeji knih.

Článek

Na základě předběžných objednávek se předpokládá, že knihu si jen během prvních 24 hodin koupí v Británii 1,7 miliónu čtenářů a do týdne si ji pořídí 3,2 miliónu lidí. Předchozího dílu se v Británii prodalo 1,67 miliónu kusů.  Britský řetězec knihkupectví Waterstone´s očekává, že ve frontách před jeho obchody bude čekat na 300 000 zájemců.

V USA je k prodeji připraveno 10 miliónů exemplářů knihy. Prodeje budou provázat mimořádné akce. V New Yorku se největší hračkářství Toys R Us na Times Square promění v bradavickou školu, kam Potter chodí. Velké show se chystají na ráno i v Austrálii a na Novém Zélandu. Na Edinburghském hradě bude z knihy číst 70 dětem sama autorka J. K. Rowlingová, což bude přenášet rozhlas.

Mimořádný zájem o knížku plyne také z toho, že v tomto díle má jeden z hlavních aktérů zemřít. Už dříve to uvedla sama autorky, aniž by řekla kdo.

Potter v Čechách zatím jen anglicky

Šestého dílu se  po půlnoci dočkají i čeští fanoušci, ovšem zatím jen v angličtině. "Knihu Harry Potter and the Half-Blood Prince (čes. Harry Potter a Princ dvojí krve) budeme prodávat přesně o londýnské páteční půlnoci, tedy v sobotu 1.00 středoevropského letního času," řekl Právu majitel sítě knihkupectví Jan Kanzelsberger.

Nakladatelství Albatros o termínu vydání českého překladu zatím nerozhodlo, ale podle odhadů odborníků se nedá očekávat dříve než za půl roku. O termínu vydání českého překladu se nakladatelství Albatros rozhodne, až bude mít originál k dispozici. Právu to řekl Patrik Šalamoun. "Rozhodli jsme už o tom, že překladatelem bude jako v případě pátého dílu Pavel Medek," dodal.

Medek tehdy na překladu pracoval od poloviny června do poloviny prosince.

Nabídka nejnižší ceny

Nejenom britští a američtí, ale i čeští prodejci soutěží, kdo nabídne šestý díl Harryho Pottera za nejméně peněz. Internetový server vltava.cz nabízí anglický originál se slevou 10 % za 607 Kč, konkurenční kosmas.cz se dostal na cenu 574 Kč. Podle Josefa Žáka včera již měli více než 200 objednávek. Na obálce je uvedena suma 16,99 libry (746 Kč).

Americký internetový obchodní dům Amazon, který už získal více než 1,4 miliónu objednávek, uvádí cenu 17,99 dolaru (447 Kč), což je sleva 40 % z původně stanovené sumy 29,99 dolaru (744 Kč).  Britští odborníci uvádějí, že nikdo nemůže jít pod cenu 7,64 libry (335 Kč), aniž by na prodeji tratil.

Knihy o Harrym Potterovi patří mezi nejprodávanější dětské tituly na světě. Vyšly v šedesáti jazycích a prodalo se jich víc než 250 miliónů výtisků.Pátého dílu Albatros zatím prodal 225 tisíc kusů, celkově všech pět částí i s bibliofilskými tisky a audionahrávkami prvního a druhého dílu to je už 1 172 300 kusů.

Uspěly i filmy o Potterovi. Tržby prvního snímku Harry Potter a kámen mudrců režiséra Chrise Columbuse se dostaly před létem na 968 600 000 dolarů (24,040 mld. Kč). Patří mu nyní historicky třetí místo po Titaniku a Pánu prstenů: Návrat krále.

Anketa

Koupíte si nového Harryho Pottera v angličtině?
Ano
15 %
Ne, počkám na české vydání
55,8 %
Nekoupím si ho ani v češtině
29,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 432 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nové knihy - 28. týden

Z knižních novinek tohoto týdne jsme pro vás vybrali šestý díl fantasy Stephena Kinga Temná věž, detektivku Tima Greena Pátý anděl. Ale nejočekávanější knihou...

Výběr článků

Načítám