Hlavní obsah

Greg Dulli, frontman The Afghan Whigs: Chtěl jsem na turné s kámoši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká rocková skupina The Afghan Whigs se po pěti letech vrací do Evropy a 29. července vystoupí v Lucerna Music Baru v Praze. Kapela od začátku roku vydává singly z nového alba How Do You Burn, kterého se fanoušci dočkají v září. „Moc se do Prahy těším, mám pocit, že tak dlouhou pauzu mezi koncerty v České republice jsem od devadesátých let nezažil,“ říká frontman skupiny Greg Dulli.

Foto: archiv kapely

Greg Dulli (uprostřed) v The Afghan Whigs zpívá a hraje na kytaru.

Článek

V roce 2020 jste v únoru vydal své první sólové album Random Desire. Jaký k němu máte vztah, když jste s ním nestihl koncertovat?

Už jsem se posunul dál. Kdyby byla pandemie něčím, co potkalo mě, možná bych byl smutný, že jsem s deskou nevyjel na turné. Ale takhle jsem pocítil chvilkové zklamání a rychle se začal soustředit na něco nového. Jsem rád, že na současném turné s The Afghan Whigs z ní hrajeme jednu písničku.

V létě 2020 jste zavolal svému agentovi, ať se dál netrápí s překládáním zrušených koncertů, že se s The Afghan Whigs pouštíte do nové desky. Byl to spontánní nápad?

Jakmile mi došlo, že pandemie nebude jen na chvilku, rozhodl jsem se, že zábavnější než dokola prodávat vstupenky a pak zase vracet peníze ve chvíli, kdy se nepodaří koncerty uskutečnit, bude vytvořit něco nového.

Ukázalo se to jako dobrý tah, protože nyní můžeme s kapelou koncertovat s čerstvou muzikou.

Neuvažoval jste i o další sólové nahrávce?

Víte, já sólovou desku nahrál v podstatě jenom proto, že ostatní kluci z kapely neměli čas. Patrick Keeler hrál s Jackem Whitem a The Raconteurs, John Curley studoval, Rick Nelson budoval nahrávací studio. Všichni byli zaneprázdnění a já také potřeboval něco dělat.

Nebyla v tom žádná niterná touha po sólové dráze, stejně jsem vždycky písničky pro kapelu psal hlavně já, takže to nebyla velká změna.

Užil jsem si to, a když někdy zase kolegové nebudou mít čas, klidně si sólové nahrávání zopakuji. Především však miluji hraní s kapelou a během pandemie jsem věděl, že až zase jednou budeme moci vyrazit, chci na turné s kámoši.

V roce 2017 jste mi řekl, že vás na desce In Spades bavilo, že jste s The Afghan Whigs po dlouhé době nahrávali všichni spolu. To tentokrát nebylo možné, protože jste se nacházeli v jiných státech. Podařilo se vám přesto zachovat ten pocit pospolitosti?

Rozhodně. Já s Patrickem a Christopherem jsme byli spolu v Joshua Tree v Kalifornii. Rick s Johnem si pak nahráli své party. Připomnělo mi to natáčení alba Powder Burns s The Twilight Singers. Tehdy jsem byl po hurikánu Katrina uvězněný v New Orleansu a posílal ostatním nahrávky na další místa.

Kluci jsou úžasní a technicky zdatní hudebníci, takže je snadné s nimi tímto způsobem pracovat. Často jsme navíc byli ve spojení přes videohovor. Vlastně mi na tom nepřipadalo nic divného ani nového.

Nahrávali jste v Joshua Tree, kde má kytarista Christopher Thorn studio.

Mixy písniček jsme o víkendu brali na výlet do národního parku a pouštěli si je cestou s výhledem na dechberoucí přírodu. Byl to báječný únik před realitou, která v době nahrávání nebyla růžová. Člověk si pokaždé ve studiu ulevil od strachu a nejistoty a nahrál další písničku. Šťastné chvíle uprostřed bolestné doby.

Desku How Do You Burn už máte od konce minulého roku hotovou. Proč vyjde až v září?

Kvůli narušeným dodavatelským řetězcům. V normálních dobách už by byla od května venku. Ale radši si počkáme a vydáme vše najednou včetně cédéček a vinylu.

Na koncertech už ale nyní budeme hrát čtyři nové skladby. Bude to dobrá show, v Lucerna Music Baru hraji moc rád.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám