Hlavní obsah

GLOSA: Alma, Käthe, nebo femme fatale?

Jsou to, anebo nejsou to oni? Odborná obec řeší portréty slavných milenců na obraze Žena a otrok Oskara Kokoschky. V článku Olgy Kronsteinerové, který vyšel v rakouském deníku Der Standard, se objevila mimo jiné teze, že olej nezobrazuje Oskara Kokoschku a jeho bývalou milenku Almu Mahlerovou.

Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery

Oskar Kokoschka: Žena a otrok

Článek

Autorka se odvolává na rakouského historika Alfreda Weidingera, jenž uvedl, že na obraze jsou herečka Käthe Richterová a básník Walter Hasenclever. Ty Kokoschka zobrazil už na dílech Milenci s kočkou a Přátelé. Weidinger ve svém soudu vychází mimo jiné z podoby dámy na plátně.

Jak to tedy je? Co se týče podoby, obě ženy mají výrazný nos, což nahrává oběma teoriím. Že je na obraze Alma Mahlerová, však podporuje „silnější karta“. Osobně to totiž v roce 1998 v Praze potvrdila Kokoschkova manželka, správkyně jeho pozůstalosti a držitelka práv na jeho díla Olda Kokoschková. A udělal to i příbuzný Oldy Ondřej Hrab, ředitel pražského divadla Archa.

Důležité také je, že neposuzujeme realistickou fotografii, ale dílo vytvořené díky malířově fantazii. Mluvit tedy o tom, že figury nejsou přesně podobné daným osobnostem, je absurdní. Nabízí se tedy i teze, že Kokoschka mohl na obraze vytvořit postavu femme fatale se znaky dam, které ho obklopovaly, on je miloval a ony mu ubližovaly.

Jeho posedlost Almou Mahlerovou byla ostatně také zpochybněna. V roce 2019 to udělala kurátorka Cathérine Hugová u příležitosti výstavy v Curychu. Uvedla, že Kokoschka byl obklopován mnoha ženami, takže svou přízeň dělil mezi několik múz.

Buď jak buď, celý spor dodává obrazu určité tajemství, které ho bude provázet navěky. To mu však na estetické (natož finanční) hodnotě nikterak neubere.

Rekordní prodej Kokoschkova obrazu zhatili hackeři a novinový článek

Kultura

Kokoschkův obraz se za rekordní sumu neprodal

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kniha: Oskar Kokoschka: Umělec století - Rüdiger Görner

Reklama

Výběr článků

Načítám