Hlavní obsah

Kokoschkův obraz se za rekordní sumu neprodal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obraz Oskara Kokoschky Žena a Otrok vyvolávaný za rekordních 200 milionů korun se na nedělní aukci neprodal. Český aukční rekord dál drží Bohumil Kubišta s obrazem Staropražský motiv, který se loni prodal za 123,6 milionu korun.

Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery

Obraz Oskara Kokoschky Frau mit dem Sklaven (Žena a otrok)

Článek

Kokoschkovo dílo se pokoušela v neděli prodat v aukci síň Adolf Loos Apartment & Gallery.

Obraz Žena a otrok vznikl v roce 1920 a představuje bývalou Kokoschkovu přítelkyni Almu Mahlerovou jako otrokářku a Kokoschku jako otroka, podle organizátora aukce je Kokoschkovým uměleckým zúčtováním s jeho múzou a milenkou. Rakouský umělec měl v letech 1912 až 1914 s Mahlerovou, vdovou po skladateli Gustavu Mahlerovi, poměr. Tato záležitost hluboce ovlivnila jeho život a tvorbu.

Kokoschkův obraz mířil k aukčnímu rekorduVideo: Novinky

Obraz je dramatický nejen expresivním vyobrazením muže a ženy, ale také svým osudem a příběhem. Patřil německému sběrateli židovského původu Fritzi Salo Glaserovi, který byl přinucen jej počátkem 40. let prodat, aby v době nacismu zaplatil daň z židovského majetku. Později prošel soukromými sbírkami a před 15 lety se o něj přihlásili Glaserovi dědicové a uplatnili restituční nárok. Prodej obrazu tak měl přinést i peníze na uspokojení jejich nároků.

Kubišta se původně nabízel za 38 milionů

Kubištův obraz, který tak stále drží český aukční rekord, se loni prodal za 123,6 milionu, vyvolávací cenu měl přitom „pouze“ 38 milionů. Na rekordní sumu se tak vyšplhal při aukci. Kokoschkův obraz byl v neděli už za rekord nabízen, 200 milionů byla vyvolávací cena.

Do loňského prodeje Kubištova Staropražského motivu držel rekord obraz Františka Kupky Divertimento II.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Adolf Loos Apartment and Gallery, s.r.o.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám