Hlavní obsah

Gibsona prý vedl Duch svatý

Novinky, Barbara Hajná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neshody kolem nejnovějšího projektu herce a režiséra Mela Gibsona (Muž bez tváře, Statečné srdce, Po čem ženy touží )pokračují. Připravovaný film Passion (což lze přeložit jako Vášeň, ale i jako Utrpení) pojednává o posledních dvanácti hodinách Ježíše Krista na zemi a je prvním snímkem, který Gibson režíruje, aniž by se objevil před kamerou.

Foto: Martin Šalek

Na Fanynku se už pacienti v Nemocnici Na Bulovce těší.

Článek

Film, který má mít premiéru tvůrci na Velikonoce 2004, je založen na deníkových záznamech "vidění" blahoslavené Anny Catherine Emmerichové (1774-1824), sebraných v knize Bolestné utrpení našeho Pána Ježíše Krista.

Podle britského listu The Guardian Gibson prohlásil, že tentokrát byl jako režisér "jen nástrojem Ducha svatého". Přesto však film již rok před svým uvedením vzbudil nelibost členů konference amerických katolických biskupů - těm nyní Gibson hrozí žalobou za nelegální využívání scénáře, který prý byl ukraden a dostal se do nepatřičných rukou. Biskupové film označili za protikatolický a antisemitský zároveň. Obě obvinění Gibson rezolutně odmítá.

V současnosti režisér předvádí hrubý sestřih filmu různým církevním i politickým osobnostem, od nichž vyžaduje smlouvu o mlčenlivosti. Na veřejnosti se tak vyjadřují jen k možné "urážlivosti" snímku.

Deal Hudson, vydavatel konzervativního katolického časopisu Crisis, tvrdí, že Passion se stane klasikou: "Mohu ho doporučit všem křesťanům, kteří chtějí vidět nejlepší film, jaký byl kdy o Kristově utrpení natočen".

Naproti tomu podle rabína Marvina Hiera, zakladatele losangeleského Centra Simona Wiesenthala, "je to příběh, za který už miliony zaplatily svými životy.... Tyto ideje stály u zrodu holocaustu. Máme právo dělat si starosti".

"Antisemitismus se neslučuje nejen s mým osobním přesvědčením, ale ani se základní myšlenkou mého filmu. Passion má inspirovat, ne urážet," říká  Gibson.

Anketa

Má cenu točit další filmy o životě Ježíše Krista?
Ne, už bylo vše řečeno
21,4 %
Ano, ale pouze pokud přinesou zcela nový pohled a nepůjde jen o ilustraci Bible
78,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 70 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Gibson hájí svého Ježíše

Americký herec a režisér Mel Gibson trvá na tom, že jeho připravovaný film o Ježíši Kristovi bude inspirovat a nikoliv urážet katolíky a židy. V odvážném...

Výběr článků

Načítám