Hlavní obsah

Gibson hájí svého Ježíše

USA

Americký herec a režisér Mel Gibson trvá na tom, že jeho připravovaný film o Ježíši Kristovi bude inspirovat a nikoliv urážet katolíky a židy. V odvážném projektu s názvem Passion za 25 milionů dolarů se mluví jen latinsky a aramejsky, bez anglických titulků.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Ježíše hraje 34letý americký herec James Caviezel a Máří Magdalénu stejně stará italská hvězda Monica Bellucciová. Gibson doufá, že se mu jazykovou bariéru podaří překonat pomocí filmového obrazu: "Diváci se budou muset soustředit na vizuální stránku filmu," řekl. "Ale na němé filmy přece také lidé chodili."

15 dní na kříži

A k vidění toho bude ve filmu dost, včetně realistického zobrazení Ježíšova mučení před krutým ukřižováním. Caviezel, který je sám katolík, strávil během filmování 15 dní na kříži a byl bičován tak realisticky, že si vykloubil rameno.

Sedmačtyřicetiletý Gibson nyní čelí obvinění, že Passion je protikatolický a antisemitský, vzneseném na konferenci amerických katolických biskupů. "Záměrem mého převedení této látky na filmové plátno je vytvořit trvalé umělecké dílo a přimět k vážnému zamyšlení diváky rozličného vyznání," uvedl Gibson ve své reakci citované magazínem Variety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám