Hlavní obsah

Galerie, které stojí za to vidět i zažít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská scéna diskutuje o Musoleu Davida Černého, kladné recenze se objevují na Kinterovu výstavu v centru DOX, Národní galerie se věnuje dílu Josefa Mánesa, kutnohorská GASK prodloužila do 10. dubna „Válovky“ a otevřela Strůjce války Jiřího Surůvky, v Alšově jihočeské galerii exceluje Jakub Matuška, v brněnské Moravské galerii se představuje duo Vrtiška & Žák.

Galerie ve varně Lihovaru. David ČernýVideo: Novinky

 
Článek

Galerie v Česku toho ale nabízejí mnohem víc. A do svých expozic zvou návštěvníky (nejen) o Velikonocích.

Místa chvění

Foto: Archív 8smička

Výstava zkoumá schopnosti a možnosti zvuku. 8smička

HUMPOLEC: 8smička, do 21. května

Humpolecká zóna 8smička, industriální areál na půli cesty mezi Prahou a Brnem, prošel proměnou na kulturní prostor, v němž našlo místo také současné umění. Do 21. května je tam přístupná skupinová výstava Místa chvění, která představuje práce šesti umělců a umělkyň z Polska, Německa, Rakouska a Česka. Ti zkoumají možnosti a schopnosti zvuku formovat prostředí, transformovat prostor a ovlivňovat naše pocity v něm.

Zbyněk Sedlecký: Inscenace

Foto: Archív Telegraph Gallery

Malíř Zbyněk Sedlecký čerpá inspiraci z fotografií.

OLOMOUC: Telegraph Gallery, do 11. května

Nejnovější obrazy malíře Zbyňka Sedleckého vystavuje olomoucká Telegraph Gallery. Výstavu s názvem Inscenace připravil kurátor Petr Vaňous a je k vidění do 11. května. Sedleckého dílo charakterizuje provázanost figury a prostoru. Autor pracuje s fotografickými momentkami. Intimní i vzdálené situace zastavuje v čase, když nechává vyniknout novou dynamiku obrazu. „Moment zastavení sjednocuje a přehodnocuje strukturu viděného. Divák se vyvazuje z automatismů vnímání, které jsou spojeny s pohybem těla a vědomí,“ vysvětluje kurátor. Celá Telegraph Gallery, kterou najdete jen pár minut od hlavního vlakového nádraží, stojí za návštěvu.

TOMÁŠ HLAVINA: TLNVXYK HLAVOLAM

Foto: Foto Martin Polák

Tomáš Hlavina zkoumá estetickou stránku i obyčejných předmětů.

BRNO: Fait Gallery, do 6. května

Rafinovaně úsporné objekty ze dřeva, kovu, provázků, přírodnin i předmětů běžné potřeby využívá výtvarník Tomáš Hlavina, jehož objekty a plastiky vystavuje brněnská Fait Gallery. Šestapadesátiletý umělec ukazuje v novém kontextu starší práce i čerstvější, dosud neznámá díla. V hale je rozmístil tak, aby připomínala hravou strukturu hlavolamu. Po studiích restaurátorství absolvoval ateliér Milana Knížáka na pražské AVU, na přelomu tisíciletí byl třikrát finalistou Ceny Jindřicha Chalupeckého. Dlouhodobě pedagogicky vede sochařský ateliér na AVU.

Luisa Bělohlávková: VIVA LA MAMMA

Foto: Archív Made By Fire

Výtvarnice Luisa Bělohlávková vzdává hold ženské síle. Foto

DUBÍ: Dům porcelánu s modrou krví, do 27. dubna

Luisa Bělohlávková v neotřelé kolekci porcelánových a keramických sošek zpracovává téma mateřství. Tvárnost a nekonečné možnosti, které hmota nabízí, propojuje s netypickými ilustracemi. Fantaskní sošky, umělecké objekty, ale i užitý porcelán Luisy Bělohlávkové jsou inspirované jejím životem. Nesou velmi silný, expresivní rukopis. „Matky zobrazené jako bojovnice, statné bohyně tak, jak je vidím. Materiál zase ukazuje na jejich křehkost. Stačí málo a rozletí se na desítky malých kousků, ale neznamená to, že to tak musí zůstat napořád. Alegorií mateřství tak vzdávám hold ženám,“ popisuje umělkyně, která původní studium designu nábytku vyměnila za Ateliér keramiky a porcelánu na VŠUP u Maxima Velčovského a Milana Pekaře.

Karty v umění – Umění v kartách

Foto: Archív muzea

Karty jsou stále fenomén. Pivovarské muzeum.

PLZEŇ: Pivovarské muzeum, do 24. dubna

Karty a hospoda. Dva fenomény, které patří k sobě odpradávna a kterým je věnována unikátní výstava v Pivovarském muzeu v Plzni. Obrazy s motivem karbaníků v hospodách, pivní korbele s motivem karet, samotné karty a mnoho dalších výjimečných předmětů ze sbírek Pavla Langera. K těm nejzajímavějším patří ručně malované legionářské karty z doby 1. světové války.

Rony Plesl: Stromy rostou z nebe

Foto: Petr Krejčí

Skleněné kmeny stromů Ronyho Plesla.

PRAHA: Muzeum Kampa, do 2. července

Pražské Muzeum Kampa prezentuje specifický projekt sklářského výtvarníka Ronyho Plesla, který vychází z objektů představených loni na benátském bienále. Tvoří ji tři monolity z čirého křišťálu s otiskem kůry starého dubu. Poslední strom je položen jako horizontála protínající krajinný výjev. Kůra stromu se mění v reliéf s motivem Ježíše Krista, a symbolizuje tak duchovní a transcendentální poselství transformace. Poslední strom je provedený ve smaragdově zářivém radioaktivním uranovém skle. Plesl vytvořil jakousi imaginární cestu, na níž vyvstávají otázky podstaty lidské existence.

Karel Štědrý: Herbal Force

Foto: Foto Michal Hančovský

Cifra Gallery je obklopená přírodou. Z výstavy Karla Štědrého.

DOUBICE: Cifra Gallery, do 22. dubna

A na závěr ještě jeden tip. Na místě, kde byste možná současné umění nečekali, ho přece jen potkáte. Manželé a zároveň umělci Rozalie a Jaroslav Prokopcovi společně se svými přáteli otevřeli v Doubici na Šluknovsku výstavní prostor v moderním stylu. Dali mu jméno Cifra Gallery, přístupný je na požádání (kontakt najdete na sociálních sítích). Bíle omítnuté stěny do 22. dubna zdobí na geometrických proporcích založené malby Karla Štědrého.

Obří plastiky genitálií i skládačka z Ježíšova těla. V bývalém lihovaru na pražském Smíchově vznikla galerie Davida Černého

Kultura

Válovky: Holky, které se nebály být své

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám