Hlavní obsah

František Vláčil by oslavil osmdesát

Právo, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lyrickou filmovou básní Holubice režiséra Františka Vláčila z roku 1960 připomíná ve čtvrtek večer ČT 2 jeho nedožité osmdesáté narozeniny. V příběhu o souznění dvou dětí, které se nikdy nesetkaly, si zahrál hlavní dětskou roli pozdější režisér Karel Smyczek.

Foto: Stanislava Dvořáková

Rekonstruovaná budova bývalého pivovaru se opět stává budovou "srdce Hylvát".

Článek

František Vláčil ho obsadil ve svém prvním celovečerním filmu do role desetiletého Michala, ochrnutého chlapce, který zanevřel na celý svět, ale díky svému sousedovi, sochaři, se v něm probudí ztracený cit. Film si odvezl ceny z mezinárodních festivalů v Benátkách i v Cannes.

Ceny však získal i jeho následující film Ďáblova past, vrcholem jeho díla se staly následující adaptace románu Vladislava Vančury Markéta Lazarová a Údolí včel, které vzniklo podle Vladimíra Körnera.

Počátkem 70. let na čas hraný film opustil a točil krátké filmy. Na Barrandov se vrátil s Dýmem bramborové nati s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli. Následovaly Stíny horkého létaHadí jed, jehož natočením se pokusil v sobě vymýtit své alkoholové běsy, Pasáček z doliny, Stín kapradiny podle předlohy Josefa Čapka a Mág, věnovaný Karlu Hynku Máchovi.

Vláčil zemřel před pěti lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám