Hlavní obsah

Francouzskou literární Goncourtovu cenu získal letos Ferrari

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejprestižnější francouzské literární ocenění, Goncourtovu cenu, za letošní rok získal ve středu francouzský spisovatel Jérôme Ferrari. Oceněn byl podle agentury AFP za svůj román Le Sermon sur la chute de Rome (Kázání o pádu Říma).

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Jerome Ferrari

Článek

Román autora, který se narodil v roce 1968 v Paříži a žil léta na Korsice, se odehrává na tomto francouzském středomořském ostrově a zabývá se tamním přetrvávajícím násilím. Podle AFP se jedná o příběh o zklamaných nadějích, jejímž ústředním místem je bar v jedné vesnici v korsických horách.

Porota, která se tradičně sešla v pařížské honosné restauraci Drouant, také rozhodovala o udělení tradiční Renaudotovy ceny. Tuto cenu za letošní rok při desátém hlasování nakonec získala rwandská spisovatelka Scholastique Mukasongaová za knihu Notre-Dame du Nil.

Gouncourtova cena se uděluje od roku 1903 a nese jméno dvou spisovatelů konce 19. století, bratrů Edmonda a Julese Goncourtových. Renaudotova cena vznikla v roce 1926 a získala jméno po lékaři Théophrastu Renaudotovi ze 17. století, jenž je pokládán za otce francouzské žurnalistiky. Ceny nejsou spojené s vysokými odměnami, ale laureátům zajišťují věhlas a dobrý prodej jejich děl.

Reklama

Výběr článků

Načítám