Hlavní obsah

Florence and the Machine, Lady Gaga či Pixie nominovány na Brit Awards

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní nominace hudebních Brit Awards jsou nápadně přeplněny zpěvačkami, zatímco jejich mužští kolegové zaostávají. V počtu nominací vévodí např. Florence and the Machine a Lady Gaga.

Článek

Diskotéková Lady Gaga je letos ve Velké Británii nejúspěšnější po komerční stránce a byla nominována na objev roku, zahraniční zpěvačku a také v kategorii album roku, přestože v hudebních médiích moc kladných ohlasů na její taneční tvorbu nevyšlo.

Foto: Mario Anzuoni , Reuters

Lady Gaga

Hudebně o něco komplikovanější Florence and the Machine momentálně vládnou britským hitparádám se svým indie-popovým debutem a mají nominace na objev roku, album roku a britskou zpěvačku roku. Dalšími silnými kandidáty jsou Lilly Allenová, Pixie Lottová a JLS.

U2 a Susan Boylová bez šance

Ani jednu nominaci si nevysloužili irští U2 a stejně dopadla televizní hvězdička s andělským hlasem Susan Boyleová, jejíž narychlo vydaný debut byl kritikou hodnocen převážně jako zmatený a nevkusný.

V kategorii skupin se utkají Muse, JLS, Doves, Friendly Fire a Kasabian. Britským zpěvákem roku by mohl být už poněkolikáté zvolen popový veterán Robbie Williams, pokud si poradí s Calvinem Harrisem, rapperem Dizzee Rascalem, veselým popařem Mikou a Paolem Nutinim.

V mezinárodní kategorii soutěží o nejlepší album Jay Z, Black Eyed Peas, Lady GaGa, Empire of The Sun a experimentální Animal Collective. V kategorii mezinárodní zpěvák roku by mohlo dojít ke kurióznímu jevu, kdyby svou nominaci proměnil 68letý venkovský bluesman Seasick Steve, jehož tvorba i image se na první poslech a pohled zásadně liší od všech nominovaných.  

Spolu s ním jsou nominováni rapper Eminem, Jay-Z, Bruce Springsteen a "kanadský Sinatra" Michael Bublé, z žen pak Rihanna, Ladyhawke, Norah Jonesová a Lady GaGa.

Ceny budou vyhlášeny 16. února.

Reklama

Související články

Ten divnej bluesman s kšiltovkou

Miláček amerických a britských kritiků Seasick Steave vypadá jako farmář, který si odskočil od traktoru na svačinku. Hraje na tu "nejhorší kytaru ve vesmíru"...

Výběr článků

Načítám