Hlavní obsah

Zemřela italská režisérka Wertmüllerová, první kandidátka na Oscara za režii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci na čtvrtek zemřela v Římě ve věku 93 let italská režisérka a scenáristka Lina Wertmüllerová. Informovala o tom agentura ANSA. Wertmüllerová slavila úspěchy se svými snímky hlavně v 70. a 80. letech a v roce 1977 se stala první ženou, jež soutěžila o Oscara ze režii.

Foto: Profimedia.cz

Lina Wertmüllerová

Článek

Cenu americké filmové akademie režisérka za svůj snímek Pasqualino Sedmikráska nedostala. V roce 2019 jí byl udělen čestný Oscar a tehdy navrhla, aby se známá soška z genderových důvodů přejmenovala na Annu.

Wertmülerová se narodila v roce 1928 v Římě v rodině advokáta švýcarského původu. K filmu se dostala na začátku 60. let, kdy byla pomocnou kameramankou režiséra Federica Felliniho. Její první film Baziliškové je z roku 1963.

Wertmüllerová patřila k předním italským filmovým tvůrcům druhé poloviny 20. století. Zajímala se především o přeměnu Itálie v 60. až 80. letech, o konflikty ve společnosti či o italský venkov. Její film Pasqualino Sedmikráska z prostředí německého koncentračního tábora, ve kterém hrál hlavní roli známý italský herec Giancarlo Giannini, byl nominován na čtyři Oscary.

V roce 2019 na sebe Wertmüllerová znovu upozornila, když v Los Angeles při předávání čestného Oscara navrhla, aby se cena přejmenovala na Annu. Wertmüllerová byla podle agentury ANSA vzorem pro generace italských režisérek, protože dokázala uspět v tehdy zcela mužském světě a otevřeně sdělovala své názory. „Tuto práci nelze dělat jen na základě toho, že někdo je muž nebo žena, ale protože má někdo talent,“ uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám