Hlavní obsah

Zemřel herec a dabér Jiří Plachý

Aktualizováno

Ve věku 75 let zemřel herec Jiří Plachý mladší. Informovalo o tom Divadlo na Vinohradech, kde působil víc než padesát let. Plachý hrál i ve filmech, televizních seriálech a inscenacích a byl vynikajícím dabérem.

Trailer k filmu Zločin v PolnéVideo: Česká televize

 
Článek

Jiří Plachý, který se narodil v Praze roku 1946, byl syn herce Jiřího Plachého staršího a synovec Vojty Plachého-Tůmy. Vyrůstal tak v uměleckém prostředí a od gymnázia navštěvoval dramatický kroužek.

Už jako student DAMU hostoval v Národním divadle a Městských divadlech pražských. Po absolutoriu pak získal angažmá v karlovarském Divadle Vítězslava Nezvala. V roce 1970 přešel do vinohradského divadla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Plachý

Diváci si ho mohou pamatovat jako mládence Fanoše ve filmu Všichni dobří rodáci, objevil se také ve snímku Příliš hlučná samota.

Foto: Alexandr Janovský, ČTK

Jiří Plachý

Větší uplatnění našel v televizi, kde hrál v seriálech Jana Eyrová, Hříšní lidé města pražského, Třicet případů majora Zemana či v inscenacích Poslední koncert, Hřbitov pro cizince nebo První a poslední.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Plachý při dabingu

Plachý namluvil desítky postav v zahraničních filmech a seriálech.

Svůj hlas propůjčil například postavě pana Spocka v seriálu Star Trek, daboval Jeana Rena i Jackieho Chana, namlouval komentáře k dokumentárním filmům i audioknihy, vystupoval v rozhlasových hrách.

RECENZE: Láska, pejskové, Polívka a Pidrmanová ve sluníčkovém světě

Film

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám