Hlavní obsah

Hnusný obrázek výměnou za citlivá data. Armáda varuje před aplikací těžící z popularity Barbie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poskytnete aplikaci citlivá data o své podobě, svou fotografii a odsouhlasíte, že nad nimi ztrácíte kontrolu. Výměnou za to dostanete „hnusný obrázek“, kde vypadáte jako Barbie nebo Ken. Před webovou aplikací BaiRBIE.me, která z fotografie uživatele udělá fotografii panenky, varuje Velitelství informačních a kybernetických sil Armády ČR.

Foto: Maja Smiejkowska, Reuters

Aplikace těží z popularity filmu Barbie

Článek

Lidé, kteří chtějí vidět, jak by vypadali jako slavná panenka, musí do aplikace zadat rysy svého obličeje, barvu vlasů, očí, kůže, zaslat svou fotografii a následně i e-mail, kam aplikace fotografii zašle. Současně s tím ale odsouhlasí, že se vzdávají nároků na tyto údaje a ten, kdo je získal, je může například přeprodat.

Úřad odkazuje na text na webu gearrice.com, který varuje například před tím, že je v podmínkách aplikace drobným písmem napsáno, že s daty bude volně nakládáno bez práva na nějakou náhradu, a pokud dojde ke sporu, bude tento řešen podle izraelských zákonů, které samozřejmě žádný z evropských uživatelů nezná.

Web upozorňuje, že zdarma je pouze fotografie s vodoznakem. Za fotku bez vodoznaku je uživatel vyzván k platbě dvou dolarů. Server se domnívá, že aplikace má za cíl krmit databázi umělé inteligence fotografiemi lidí.

Aplikace nesplňuje GDPR a varovalo před ní například i polské ministerstvo pro digitalizaci. To považuje za nebezpečnou i další podobnou aplikaci barbieselfie.ai.

Před aplikací varoval i slovenský Národní bezpečnostní úřad.

Aplikací, které nabízejí něco podobného, vzniklo několik. Tato konkrétní, před níž úřady varují, nemá nic společného s firmou Mattel, jež panenky vyrábí, ani s produkcí filmu Barbie, který nyní běží v kinech.

KVÍZ: Svět zachvátila horečka Barbie, jak dobře panenku znáte?

Žena

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám