Hlavní obsah

Výjimečný stav. Hřebejk natáčí nový film o fake news

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dezinformace, fake news a záměrně zkreslená pravda. To jsou hlavní témata nového filmu režiséra Jana Hřebejka Výjimečný stav, který začal natáčet. Hlavní role zahraničního zpravodaje na Blízkém východě a jeho partnerky redaktorky hrají Ondřej Vetchý a Tatiana Dyková.

Foto: Bio Illusion/Jakub R. Špůr

Ondřej Vetchý jako novinář Karel

Článek

Téma dezinformací a lží v každodenním životě se ve filmu objeví v několika rovinách a kromě ústřední dvojice diváci uvidí v dalších rolích také Jordana Haje, který hraje rozhlasového eléva, Jaroslava Plesla, Janu Plodkovou, Jaroslavu Pokornou nebo Jiřího Havelku.

„Ondřej Vetchý je pro roli člověka v terénu naprosto ideální a Táňa má zase úžasný cit pro přechod z vážné polohy do komediální. Pracuje se mi proto skvěle,“ řekl Jan Hřebejk, s tím, že kromě fake news se film věnuje také právě vztahu ústřední dvojice, rozhlasáků Marty a Karla.

„Pracovat s Honzou Hřebejkem mě moc baví. Hodně před natáčením zkoušíme, ale zároveň je tam prostor pro improvizaci, což mám ráda. Ten adrenalin je na tom skvělý, i když ne každému herci vyhovuje,“ uvedla Tatiana Dyková.

Režisér Jan Hřebejk: V Pelíšcích jsem udělal nejmíň chyb

Kultura

Film sleduje rozhlasového zpravodaje na Blízkém východě Karla Berana (Ondřej Vetchý), který přijíždí na základě anonymu na otočku soukromě do Prahy. V Kamburu, který neprofesionálně opustil, však právě ve stejnou chvíli vypuká revoluce. Snaha dostát povinnosti reportéra donutí zkušeného profesionála k mystifikačním reportážím, kdy vřavu arabské revoluce simuluje na kuchyňských spotřebičích ve vinohradském bytě.

Rozkročen mezi řešením osobního problému a povinností zpravodajsky informovat posluchače se však chytne do vlastní pasti. Když se na základě vysoce sledovaných příspěvků rozhodne Český rozhlas poslat za zpravodajem podpůrný tým, ocitne se před neřešitelnou volbou: buď se přizná k mediálnímu podvodu, nebo musí předstírat vlastní smrt.

Foto: Bio Illusion/Jakub R. Špůr

Jordan Haj, Ondřej Vetchý a Tatiana Dyková v novém filmu Výjimečný stav

Drama s komediálním nádechem vypráví příběh o jednom žárlivém výstupu, který přeteče do extrémního profesního selhání, ale zachycuje zároveň také další roviny dezinformačních kampaní, které se dotýkají blízkého okolí hlavního hrdiny.

Scénář napsal autor stejnojmenného divadelního představení, novinář Milan Tesař. Snímek by měl přijít do kin letos na podzim.

Tatiana Dyková: Role si vybírám podle intuice

Kultura

Ondřej Vetchý o své roli loupežníka: Je to chlap pevných morálních hodnot

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám