Hlavní obsah

Velryba. Brendan Fraser se kvůli roli změnil z krasavce v osamělého tlouštíka

Znalci filmů si jej pamatují jako hollywoodského miláčka, dobrodruha Ricka O’Connella ze série Mumie či Krále džungle. Kvůli své poslední roli ve filmu Darrena Aronofského ale Brendan Fraser prošel zásadní změnou podoby. Přibral desítky kilogramů. Chtěl, aby vypadal přesně jako jeho postava, osamělý učitel vážící 270 kilogramů a ujídající se doslova k smrti.

Trailer k filmu VelrybaVideo: Aerofilms

 
Článek

Příběh snímku je jinak velmi komorní. Ukazuje muže, který se snaží znovu sblížit se sedmnáctiletou dcerou, o niž přišel poté, co odešel od rodiny za milencem. Když zemřel, začal své smutky řešit přejídáním.

Intimní drama sbírá od svého zářijového uvedení jednu cenu za druhou. Nejeden filmový kritik jej označil za událost roku.

Velkolepý návrat

Pro Brendana Frasera role znamená velkolepý návrat do Hollywoodu. Skvěle rozjetou kariéru ukončily na čas jeho zdravotní problémy. První velkou roli tak dostal po více než deseti letech. Ani pro Darrena Aronofského nebyl první volbou.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Darren Aronofsky na festivalu v Benátkách

„Uvažoval jsem o všech – filmových hvězdách, neznámých hercích, nehercích – ale nikdo mi nedával smysl,“ vzpomíná.

„Potřeboval jsem někoho, komu byste uvěřili, že je Charlie, ale kdo má neuvěřitelnou hloubku. A pak jsem náhodně zahlédl Brendana v upoutávce na film Svět drog a rozsvítilo se mi, to musí být on!“ popisuje americký režisér, jak jej nakonec svedla s Fraserem dohromady náhoda, a dodává, že si lépe ani vybrat nemohl.

Velryba

  • USA, 2022, 117 minut, česká premiéra: 23. února
  • žánr: drama
  • režie: Darren Aronofsky, scénář: Samuel D. Hunter, kamera: Matthew Libatique, střih: Andrew Weisblum
  • hrají: Brendan Fraser, Sadie Sink, Ty Simpkins, Hong Chau, Samantha Morton, Sathya Sridharan, Huck Milner

I čtyřiapadesátiletého herce nejdříve nabídka trochu překvapila, jak uvedl: „Byl jsem za tu šanci vděčný. Dal jsem do role Charlieho vše, co jsem měl. Nic jsem nezadržoval, jsem to celý já. Byla to pro mne neskutečně intenzivní a osobní cesta a já z ní vyšel na druhé straně proměněný.“

Scénář napsal filmový debutant Samuel D. Hunter, který pro filmové plátno adaptoval vlastní divadelní hru. Aronofsky na ni narazil jako divák na tamní Broadwayi.

Darren Aronofsky se vrátil k lidské psychice

Kultura

Snímek Černá labuť je baletem, psychothrillerem i laciným hororem

Kultura

Mohlo by se vám hodit na Zboží.cz: DVD Mumie (1999), Blu-ray Mumie se vrací (2001)

Reklama

Související témata:
Darren Aronofsky

Výběr článků

Načítám