Hlavní obsah

V Moskvě výtržníci překazili promítání filmu o hladomoru na Ukrajině

Několik zamaskovaných výtržníků přerušilo ve čtvrtek v Moskvě promítání filmu polské režisérky Agnieszky Hollandové Pan Jones. Na místě zasahovala policie, uvedl zpravodajský server Onet.pl. Podle nezávislých ruských médií výtržníky, znemožňující projekci „protisovětského a protiruského filmu”, provázel štáb prokremelské televize.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Moskvě výtržníci překazili promítání filmu o hladomoru na UkrajiněVideo: Reuters

 
Článek

Speciální projekci v sále ruské nevládní organizace Memorial, která proslula odhalováním zločinů sovětského režimu a ochranou lidských práv, kterou ale ruské úřady zařadily na seznam „zahraničních agentů”, organizoval Polský institut v Moskvě, tedy jeden z polských zastupitelských úřadů. Film Pan Jones pojednává o hladomoru v 30. letech minulého století na Ukrajině očima britského novináře, je tedy o jednom z nejhorších sovětských zločinů s miliony mrtvých.

Foto: Týden ukrajinského filmu

Pan Jones pozná, kdo je ve skutečnosti Stalin.

K incidentu došlo asi čtvrt hodiny po zahájení projekce. „Přes služební vchod vtrhlo na scénu asi 30 zamaskovaných lidí,” vylíčila polskému zpravodajskému serveru Irina Ostrovská z Memorialu, podle které šlo nejspíše o najaté výtržníky. Vykřikovali na publikum „Darebáci!” a „Fašisti!” a „Vypadněte z Ruska!”.

Výtržníci podle Ostrovské vyzývali publikum, aby si lehlo na podlahu, což mohlo vyvolat strach zvláště mezi staršími diváky. Po chvilce ale většina útočníků utekla. Publikum tři z nich chytilo a zadrželo do příjezdu policie, která je odvezla na strážnici. Policisté rovněž zaznamenávali výpovědi přítomných, jakož i jejich nacionále. Výtržníky podle ruského deníku Kommersant provázel štáb prokremelské televize NTV a útočníci skandovali slogan „Nezapomeneme, neodpustíme”. Ten prokremelští aktivisté používají v souvislosti s nacistickými válečnými zločiny.

Obědy nám vozí až na pole, lhali komunisti cizincům. Miliony Ukrajinců umíraly hladem

Kultura

„Nekažte dějiny naší země!” vykřikoval podle webu vůdce výtržníků, který od diváků požadoval, aby „vypadli odsud na Západ”. Spolupředsedkyně Memorialu Ostrovská uvedla, že výtržníci nadávali na promítání „protisovětského a protiruského filmu” a že je kromě štábu NTV provázela novinářka z jiné státní televize, která už o Memorialu natáčela „lživé příspěvky”.

Policisté si ze sídla Memorialu podle listu Novaja gazeta odnesli protipožární signalizaci, bez které středisko nemůže pro veřejnost fungovat.

Tajemné Zakarpatí. Exotika plná hor a českých stop

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám