Hlavní obsah

Smršť: Anna Geislerová a Tomáš Maštalír čelí větrnému démonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je možné, že za jízdu smrti, při které zemřeli čtyři lidé, nesou zodpovědnost tajemné síly a místní legenda? Odpovědi na otázky hledají v thrilleru Smršť Anna Geislerová a Tomáš Maštalír. Snímek natočil režisér Peter Bebjak podle knihy Jozefa Kariky. Tvůrci ve středu zveřejnili oficiální upoutávku.

Trailer k filmu SmršťVideo: Bontonfilm

 
Článek

Hlavním hrdinou filmu Smršť je forenzní psycholog Martin Lang (Tomáš Maštalír), který přijíždí spolu s manželkou Pawlou (Anna Geislerová) do lázní v horách. Daleko od civilizace si chtějí odpočinout a zkusit zachránit vztah, který prochází vážnou krizí.

Koloběh jejich dní však naruší příchod tajemné zásilky – balíku s důkazním materiálem z vyšetřování tragického případu. Odesílatelem je Langův kolega psycholog. Ten od něj potřebuje pomoc v případě známém jako „jízda smrti“, na jehož konci byli čtyři mrtví.

Lang se zpočátku zdráhá, ale postupně podlehne neznámé síle, která ho k případu přitahuje. Muži, který je v souvislosti se záhadnou kauzou obviněn, hrozí 25 let vězení. Jenže on tvrdí, že byl ke všemu přinucen a vinu na tomto zločinu nese právě větrný démon.

Foto: Zuzana Páchová/ČT

Režisér Peter Bebjak při natáčení pohádky Krakonošovo tajemství.

Děsivá legenda, která ve filmu Smršť rezonuje, má skutečný základ.

„Halný vítr je fenomén, který se vyskytuje v Západních Karpatech, na jihu Polska či ve Vysokých Tatrách. Je to meteorologický jev, který způsobuje rychlé změny tlaku vzduchu. Lidé mohou být podrážděnější, nervóznější a agresivnější. Osoby s depresí mohou pociťovat zhoršení stavu. A podle určitých zdrojů dochází v momentu, kdy fouká, k většímu množství sebevražd. Existuje dokonce film Vietor z roku 2019, který se zabývá problematikou halného větru. Jozef Karika ho zpracoval ve Smršti po svém. Tak, že vás mrazí,“ říká filmový producent Rastislav Šesták.

Film vstoupí do kin 4. dubna 2024.

RECENZE: Stínohra. Silný příběh, jen příliš temné ztvárnění

Film

Herec Tomáš Maštalír: Výškový adrenalin už nevyhledávám

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám